E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18193
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Atlaišanas pabalsta izmaksu nosaka likums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2019
Inga Gūtmane

Darba devējs gatavojas slēgt veikala darbību vienā no sava tīkla veikaliem, telpas kopā ar darbiniekiem nododot tādas pašas nozares veikalam, tikai citai firmai. Ja pašreizējie darbinieki nebūs apmierināti ar jaunās firmas darba piedāvājumu, vai atteikšanās gadījumā šie darbinieki tomēr var kandidēt uz atlaišanas kompensāciju?

A
atbild:
10. oktobrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atlaišanas pabalsts darbiniekam pienākas Darba likuma 112. pantā noteiktās situācijās. Tas nozīmē, ka svarīgs ir darba uzteikumā norādītais pamatojums.

Jūsu sniegtā informācija pilnībā nevieš skaidrību, kā rīkosies šībrīža darba devējs. Pastāv vairākas iespējas.

Ja notiek uzņēmuma likvidācija – pilnībā tiek izbeigta uzņēmuma darbība, darba devējam uzsakot darbiniekiem darba attiecības, – uzteikumā kā pamatojums jānorāda DL 101. panta pirmās daļas 10. punkts. Šāda pamatojuma gadījumā atlaišanas pabalsts pienākas visiem darbiniekiem, ievērojot viņu darba attiecību ilgumu uzņēmumā.

Ja tiek īstenota uzņēmuma pāreja citai personai atbilstoši DL 118. pantam, uzņēmuma nodevēja tiesības un pienākumi, kas izriet no uzņēmuma pārejas brīdī spēkā esošajām darba tiesiskajām attiecībām, pāriet uzņēmuma ieguvējam.

Uzņēmuma pāreja pati par sevi nevar būt par pamatu darba līguma uzteikumiem. Tātad tikai tāpēc, ka uzņēmumam ir cits īpašnieks, darbiniekiem uzteikt darbu nevar.

Tomēr šis noteikums neierobežo jaunā darba devēja tiesības uzteikt darba līgumu, ja viņa uzteikums ir pamatots ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā. Piemēram, jaunais darba devējs nevar nodrošināt tik daudzas darbavietas un notiek štatu samazināšana. Tādā gadījumā darbiniekiem ir jāsaņem uzteikums, kura pamatojumā ir DL 101. panta pirmās daļas 9. punkts – tiek samazināts darbinieku skaits, un šiem darbiniekiem ir jāizmaksā atlaišanas pabalsts.

Ja jaunais darba devējs piedāvā darbiniekiem veikt grozījumus darba līgumā, kam darbinieki nepiekrīt, darba attiecības tiek izbeigtas uz vienošanās pamata (DL 114. pants). Vienošanās neparedz atlaišanas pabalsta izmaksāšanas pienākumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas