E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18182
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba samaksa ir atlīdzība par darbu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2019
Baiba

Darba devējs – pašvaldība – mani pārcēla no darba bērnudārzā uz darbu skolā. Sākumā mutiski, bez rīkojuma. Kad pienāca algas diena, izrādījās, ka man skaitās divas darbavietas, jo iepriekšējās darba tiesiskās attiecības nebija pārtrauktas. Darba devējs piedāvāja parakstīt papīrus ar atpakaļejošu datumu, ko atteicos darīt. Vai pēc likuma varu prasīt algu par abām darbavietām, jo skolā strādāju jau no 02.09.19., bet bērnudārzā darba tiesiskās attiecības pārtraucu ar 30.09.19.?

A
atbild:
10. oktobrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba samaksa darbiniekam pienākas par padarīto darbu atbilstoši darba līgumā noteiktajam.

Ja izveidojusies situācija, ka Jums vienlaikus ir divi spēkā esoši darba līgumi, tas nenozīmē, ka automātiski pienākas abos darba līgumos nolīgtā darba samaksa.

Darba likuma 59. pants noteic, ka darba samaksa ir darbiniekam regulāri izmaksājamā atlīdzība par darbu. Savukārt  71. pants paredz, ka, izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.

Proti, darba devēja pienākums ir uzskaitīt visas darbinieka nostrādātās stundas. Tās parasti fiksē darba laika uzskaites tabelē. Kā zināms, darbinieki izmanto atvaļinājumus, mēdz slimot un citu iemeslu dēļ  nebūt darbā un darbu neveikt.

Darba laika uzskaite ir pamats darba samaksas aprēķinam. Darba devējs, aprēķinot darba samaksu, ņem vērā faktisko situāciju.

Ja bērnudārzā, sākot ar 02.09.2019., nestrādājāt, darba devējs darba laika uzskaites tabelē nebūs norādījis nostrādātās stundas un darba samaksa par šo laiku Jums netiks aprēķināta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas