E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18177
Lasīšanai: 3 minūtes

Jo lielāka iemaksu alga, jo lielāki pabalsti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2019
Līga

Labdien! Ar vīru plānojam grūtniecību, vīrs šobrīd nestrādā, bet pati esmu pašnodarbinātā. Plānoju mainīt darbu un iet strādāt pie darba devēja, lai varētu doties bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA) un saņemt pabalstu. Darba devējs piedāvā saņemt minimālo algu un pārējo aploksnē. Vai būtu izdevīgi piekrist šim piedāvājumam? Vai turpināt meklēt darba devēju, kas maksās nodokļus pilnā apmērā (līdz ar to alga būs mazāka, bet BKA laikā saņemšu vairāk)?

A
atbild:
04. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu un pēc tam uz vecāku pabalstu, jābūt sociāli apdrošinātai – darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai (kura faktiski veic sociālās iemaksas) apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā ir diena, ar kuru izsniegta darbnespējas lapa B. Ja ir tiesības uz maternitātes pabalstu, pēc tam ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Pašnodarbinātais veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) par tiem pārskata ceturkšņa mēnešiem, kuros ienākumi no saimnieciskās darbības ir sasnieguši vismaz 430 eiro (valstī noteiktā minimālā alga). Iemaksu likme ir 32,15%, iemaksas par vienu mēnesi – 138,25 eiro.

Darba ņēmējam iemaksu alga ir kopējā darba samaksa (bruto), no kuras veic VSAOI, vispārējā gadījumā 35,09% apmērā. Likmes mazāko daļu – 11% – samaksā darba ņēmējs (to ietur no bruto algas), bet 24,09% samaksā darba devējs no saviem līdzekļiem.

Ja bruto alga ir 430 eiro, darba ņēmējs no algas samaksā 47,30 eiro, darba devējs no savas naudas – 103,59 eiro. Ja alga ir lielāka, iemaksas ir attiecīgi lielākas un arī pabalsti – lielāki.

Nosakot tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, to apmēra noteikšanai aprēķinos izmanto pakalpojuma pieprasītāja vidējo iemaksu algu.

Darba ņēmējam iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums.

Pašnodarbinātajam vidējā iemaksu alga tiek aprēķināta atbilstoši faktiski veiktajām iemaksām pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni pirms tā ceturkšņa, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no apdrošinātās personas vidējās iemaksu algas.

Vecāku pabalsta apmērs atkarīgs no izvēlētā saņemšanas ilgumu un atkarībā no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma tiek noteikts pabalsta apmērs:

  • līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai – 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai
  • līdz bērna pusotra gada vecumam – 43,75 % apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas