E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18155
Lasīšanai: 4 minūtes

Prasības atzinuma satura apjomu jālūdz izskaidrot vadītājam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2019
Santa

Labdien! Esmu sociālā dienesta psiholoģe, strādāju piecus gadus un sešus mēnešus. Jaunpienācēja sociālā darbiniece pieprasa, lai atzinumus sniedzu tikai ar secinājumu daļu, pārējais apraksts viņai nav vajadzīgs. Pēc sarunas ar dienesta vadītāju par likumā noteikto kārtību atzinuma sniegšanai saņēmu apstiprinošu atbildi. Vai man ir tiesības sniegt atzinumu tikai ar secinošo daļu, kā to pieprasa mans darba devējs?

A
atbild:
10. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

No jautājuma nav saprotams, par kādas problēmas vai gadījuma atzinumu ir runa, jo katrai situācijai, kurā varētu būt nepieciešama psihologa iesaiste, nav atsevišķa normatīvā akta. Tas pirmkārt. Otrkārt, jāpieņem, ka arī Jūsu kolēģi sociālajā dienestā ir profesionāļi ar atbilstošu izglītību, bez kuras tajos strādāt vispār nevar. Līdz ar to, ja dienaskārtībā ir jautājums (varbūt pat domstarpības?) par konkrētiem speciālista sagatavotiem dokumentiem, vadītājam var lūgt paskaidrot tajos norādāmās informācijas apjoma pamatojumu.

Piemēram, viens tiesību akts. Ministru kabineta noteikumi Nr. 1613 “Kārtība, kādā nepieciešamo palīdzību sniedz bērnam, kurš cietis no prettiesiskām darbībām” (izdoti saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 51. panta otro daļu un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 13. panta 2.4 daļu).

Noteikumos paredzēts:

  1. Ja bāriņtiesai radušās aizdomas, ka bērns cietis no vecāku vardarbības, tā informē pašvaldības sociālo dienestu un pēc tam, kad bērns saņēmis nepieciešamo ārstēšanu un medicīnisko rehabilitāciju, nosūta bērnu pie psihologa vai sociālā darbinieka, kurš izvērtē un nosaka, vai bērnam nepieciešama sociālā rehabilitācija.
  2. Ja ir aizdomas, ka bērns no vardarbības cietis bērnu aprūpes iestādē, sociālās korekcijas izglītības iestādē vai ieslodzījuma vietā (turpmāk – iestāde), iestādes vadītājs, bērna vecāki, audžuģimene vai aizbildņi par to informē bāriņtiesu, pašvaldības sociālo dienestu un pieprasa psihologa vai sociālā darbinieka atzinumu par cietušo bērnu.
  3. Psihologs vai sociālais darbinieks pēc cietušā bērna vecāka, aizbildņa, iestādes vadītāja, audžuģimenes vai bāriņtiesas pieprasījuma 10 dienu laikā sniedz atzinumu. Atzinumā norāda šādu informāciju:

6.1. vai bērnam ir psiholoģiskas traumas pazīmes;

6.2. nepieciešamie sociālās rehabilitācijas pasākumi;

6.3. vai sociālo rehabilitāciju vēlams saņemt bērna dzīvesvietā vai iestādē, vai sociālās rehabilitācijas institūcijā;

6.4. vai bērnam ir nepieciešams sociālās rehabilitācijas kurss līdz 30 dienām vai komplekss sociālās rehabilitācijas kurss līdz 60 dienām sociālās rehabilitācijas institūcijā;

6.5. vai nepieciešams, lai sociālās rehabilitācijas institūcijā kopā ar bērnu uzturētos viņa ģimenes loceklis vai persona, kas bērnu aprūpē, ņemot vērā bērna psiholoģisko stāvokli un vecumu.

Psihologu likumā ir noteikts, kas ir psihologa atzinums, arī psihologa tiesības un pienākumi, konfidencialitātes, personas datu aizsardzības u. c. prasības.

Jāpiebilst, ka augstāko institūciju izstrādātajās vadlīnijās darbam ar sociālā riska un citām iedzīvotāju grupām vienmēr tiek uzsvērta sadarbība. Sadarbojas policija, sociālais dienests, bērnu aprūpes iestāde, izglītības iestāde; tāpat arī konkrētu profesiju speciālisti: policists, sociālais darbinieks, bāriņtiesas pārstāvis, psihologs, sociālais pedagogs utt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas