E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18141
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai ir iespēja izbeigt ceļa servitūtu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2019
Lauris

Vai ir iespēja izbeigt ceļa servitūtu, ja tas ir uzlikts kā apgrūtinājums trim īpašumiem (trīs atsevišķiem kadastra numuriem), kuriem ir viens īpašnieks? Īpašniekam ir iespēja visiem šiem īpašumiem piekļūt bez servitūta caur vienu no saviem īpašumiem. Fiziski ceļš kā tāds vairs dabā neeksistē jau vairākus gadus (aizaudzis, neizbraucama vide).

A
atbild:
17. oktobrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Civillikuma 1231. pantu servitūtu nodibina 1) ar likumu; 2) ar tiesas spriedumu; 3) ar līgumu vai testamentu.

Savukārt Civillikuma 1237. pants nosaka – kā personālie, tā reālie servitūti izbeidzas: 1) ar atteikšanos no tiem; 2) ar tiesības un pienākuma sakritumu vienā personā; 3) ar kalpojošās vai valdošās lietas bojā eju; 4) ar atceļoša nosacījuma iestāšanos vai termiņa notecējumu; 5) ar izpirkumu; 6) ar noilgumu.

Ja nodibinātais servitūta ceļš vairs nav vienīgais, kas ļauj piekļūt attiecīgajam objektam, tad izzūd arī pamats šāda apgrūtinājuma pastāvēšanai, tātad iestājies atceļošs nosacījums.

Jautājums nesatur būtisku faktu – vai ceļa servitūts ir nodibināts ar līgumu vai tiesas spriedumu. Ja servitūts ir nodibināts ar līgumu, tad pusēm ir arī iespējams vienoties par servitūta izbeigšanu. Taču, ja servitūts ir nodibināts ar tiesas spriedumu vai otra puse servitūta izbeigšanai nepiekrīt, tad ir ceļama attiecīga prasība tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas