E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18109
Lasīšanai: 2 minūtes
2
30
2
30

Privāts testaments rakstāms ar roku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2019
lucy

Labdien! Vecmāmiņa vēlas uzrakstīt testamentu manā labā. Ir īpašums. Viņai vēl ir trīs bērni, vedekla un mazdēls. Savu apsvērumu dēļ vecmāmiņa vēlas visu mantu novēlēt man. Kā viņai būtu pareizi jārīkojas? Viņa veselības problēmu dēļ testamentu raksta ar roku. Vai šādam testamentam ir juridisks spēks, un kas pēc tā uzrakstīšanas jādara? Paldies!

A
atbild:
11. decembrī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Civillikumā noteikts, ka testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu ar ierobežojumu, ka viņa neatņemamās daļas tiesīgajiem atstājamas viņu neatņemamās daļas. Neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie (laulātais un bērni, mazbērni vai laulātais un testatora vecāki, māsas, brāļi).

Ar šā gada 30. maiju stājas spēkā grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību saistībā ar privātā testamenta institūtu.

Kā norāda Latvijas Zvērinātu notāru padome (LZNP), testatoriem atbilstoši Civillikuma regulējumam privāts testaments taisāms rakstiski, mantojuma atstājējam pašrocīgi visu testamentu uzrakstot un parakstot.

Lai privāts testaments būtu spēkā, jābūt pārliecībai, ka to taisījis mantojuma atstājējs un ka tas izteic pareizi viņa pēdējo gribu.

Līdz ar to – pašas vecmāmiņas ar roku rakstīts un parakstīts testaments būs korekts un derīgs, taču, lai noskaidrotu pārējo mantotāju tiesības un iespējas (testamenti pēc savas formas ir vai nu publiski, vai privāti; publiskos testamentus taisa pie notāra vai bāriņtiesā), būtu vēlams vērsties pie notāra pēc konsultācijas. Tas iespējams gan klātienē, gan attālināti.

Labs saturs
30
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas