E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18108
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Vai var prasīt atlaišanas pabalstu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2019
Liene

Labdien! Ar oktobri jāatgriežas darbā no bērnu kopšanas atvaļinājuma. Darba devējs piedāvā citu amatu, iepriekšējais darba amats nav likvidēts. Ja nevēlos darba devēja piedāvāto amatu un tāpēc gribu izbeigt darba attiecības, vai man ir tiesības pieprasīt kompensāciju?

A
atbild:
26. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma (DL) 156. panta ceturtā daļa nosaka: darbiniekam, kas izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Tādējādi, ja darba devējs, ievērojot iepriekš minēto, piedāvā Jums līdzvērtīgu darbu, bet Jūs tas neapmierina un Jūs dodat priekšroku darba attiecību izbeigšanai, tad šo situāciju var traktēt kā pušu vienošanos, pamatojoties uz DL 114. pantu darba attiecības izbeigt.

No apraksta nav saprotams, ko saprotat ar kompensāciju. Ja runa ir par iepriekš neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju, tad tādu izmaksāt pilnā apmērā ir darba devēja pienākums. Savukārt, ja runa ir par atlaišanas pabalstu, tad voluntārā kārtā likums darba devējam to izmaksāt šādā situācijā neuzliek.  Atlaišanas pabalstu obligātā kārtā jāizmaksā vien likuma 112. pantā noteiktajos gadījumos. Tomēr puses līgumā var vienoties par labvēlīgākiem nosacījumiem, nekā to paredz Darba likums.

Vairāk par darba attiecību izbeigšanu pēc pušu vienošanās lasiet skaidrojumā Pušu vienošanās.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas