E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18100
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
5
1
5

Transportlīdzekļa valdījums (turējums) nerada īpašumtiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2019
Andris

Vai vieglā automobiļa turētājam var piemērot īpašnieka statusu? Paldies!

A
atbild:
24. septembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma (CSL) 1. panta 24. punktu transportlīdzekļa īpašnieks ir fiziskā vai juridiskā persona, kurai pieder transportlīdzeklis (par valsts vai pašvaldības transportlīdzekļa īpašnieku šā likuma izpratnē uzskatāma tiešā vai pastarpinātā valsts pārvaldes iestāde, uz kuras vārda transportlīdzeklis reģistrēts).

Savukārt CSL 1. panta 25. punkts paredz, ka transportlīdzekļa turētājs ir fiziskā vai juridiskā persona, kura uz tiesiska pamata (mantas īres, nomas, patapinājuma līgums u. c.) lieto transportlīdzekli (par transportlīdzekļa turētāju nav uzskatāma persona, kas transportlīdzekli lieto uz dienesta vai darba tiesisko attiecību pamata).

Proti, transportlīdzekļa valdījums (turējums) nerada īpašumtiesības.

Atbilstoši Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā sniegtajai informācijai transportlīdzekļa īpašniekam ir iespēja reģistrēt transportlīdzekļa faktisko lietotāju, norādot viņu kā turētāju reģistrācijas apliecībā, kā arī nomainīt reģistrēto turētāju uz citu. 

Turētāja reģistrāciju var veikt CSDD klientu apkalpošanas centrā transportlīdzekļa īpašnieka un turētāja (turētāja maiņas gadījumā – no jauna norādāmā turētāja) vai šo personu pilnvarotu personu klātbūtnē (skatīt sadaļu “Personas, kuras var iesniegt dokumentus transportlīdzekļa reģistrācijai CSDD”). Transportlīdzekļa īpašnieks un reģistrējamais turētājs var arī pilnvarot kādu no reģistrācijā iesaistītajām personām vai citu personu pārstāvēt sevi CSDD. Pilnvarojuma atzīmi pilnvaras devējs var izdarīt jebkurā CSDD klientu apkalpošanas centrā vai e-CSDD (sīkāk: “Iespēja izdarīt pilnvarojuma atzīmi CSDD klientu apkalpošanas centrā vai e-CSDD”).

Ja kā transportlīdzekļa turētājs netiek norādīta kāda cita persona, transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā kā turētāju norāda transportlīdzekļa īpašnieku.

Papildus jānorāda: ja transportlīdzeklis iegādāts līzingā un izpirkts, pēdējais reģistrētais transportlīdzekļa īpašnieks, līzinga kompānija, par šo faktu izdara atbilstošu atzīmi Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. Pēc atzīmes izdarīšanas reģistrētajam turētājam (nu jau transportlīdzekļa ieguvējam) jāveic īpašnieka maiņas reģistrācija, vēršoties jebkurā CSDD klientu apkalpošanas centrā. Ja ar transportlīdzekli piedalās ceļu satiksmē, īpašnieka maiņa jāreģistrē CSDD 5 dienu laikā no transportlīdzekļa iegādes brīža.

Savukārt, ja Jūsu gadījumā attiecīgā transportlīdzekļa īpašnieks ir privātpersona, bet Jūs esat šīs automašīnas turētājs, abām pusēm vienojoties, proti, ja īpašnieks piekrīt, var veikt īpašnieka maiņas reģistrāciju jebkurā CSDD klientu apkalpošanas centrā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas