E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18097
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja koks ir nogāzies dzīvojamās mājas pagalmā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2019
Irina

Kam jāapmaksā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta izsaukšana, kritušā koka sazāģēšana un savākšana daudzstāvu mājas pagalmā? (Dzīvokļi privatizēti, apsaimniekotājs RNP.)

A
atbild:
24. septembrī, 2019
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests
Inta Palkavniece, Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšnieces pienākumu izpildītāja
Rīgas dome
Aira Šmelde, Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore

Vispirms jānorāda, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) dodas uz izsaukumiem saistībā ar nokritušiem vai nolūzušiem kokiem tikai tādos gadījumos, ja tiek apdraudēta cilvēku veselība un dzīvība, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustība. Minētajos gadījumos VUGD par izsaukumiem maksu no iedzīvotājiem neņem.

“Ja dzīvojamās mājas pagalmā ir nolūzis koks, bet apdraudējums nepastāv, jāvēršas pie ēkas apsaimniekotājiem vai konkrētajā pašvaldībā par koka sazāģēšanu un novākšanu,” skaidro VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšnieces pienākumu izpildītāja Inta Palkavniece.

Saskaņā ar Civillikuma 1201. panta otro daļu, ja kritušie un vētras lauztie koki pieder īpašniekam, tad viņam tie laikā ir jānovāc, lai tie nekavētu īpašuma lietošanu. Tātad zemes īpašniekam vai valdītājam ir jāuzņemas atbildība par koku novākšanu un arī par to radītajiem postījumiem, ja tos ir nodarījis viņa īpašumā esošais koks, citām personām.

Rīgas domes informatīvajā portālā norādīts, ka situācijā, ja māju apsaimnieko “Rīgas namu pārvaldnieks”, iedzīvotājam ar pieteikumu jāvēršas pie mājas namu apsaimniekotāja vai jāzvana uz vienoto informatīvo tālruņa numuru 8900. Iespējams nosūtīt arī e-pastu uz rnparvaldnieks@rnparvaldnieks.lv.

Kā skaidro Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore Aira Šmelde, ja koks ir nogāzies dzīvojamās mājas pagalmā, tā novākšanu organizē pārvaldnieks, bet par pakalpojumu maksā dzīvokļu īpašnieki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas