E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18089
Lasīšanai: 3 minūtes

Vidējā iemaksu alga pabalstiem, ja 12 mēnešu periodā bijuši darba ienākumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2019
Liene

Labdien! Šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā, un darbā jāatgriežas oktobra beigās. Ģimenē ir pieteicies vēl viens mazulis, un man pirms došanās pirmsdzemdību atvaļinājumā sanāktu nostrādāt tikai četrus mēnešus. Kā šādā situācijā aprēķinās māmiņalgu? Kad pasaulē ieradīsies otrā atvase, pirmais bērns jau būs sasniedzis divu gadu vecumu. Jautājums aktuāls, jo darbā atgriežos uz pusslodzi. Vai sanāk, ka māmiņalgu tāpat aprēķinās par 12 mēnešu periodu (neskaitot šibrīža atvaļinājumu) un pēdējiem diviem mēnešiem pirms došanās pirmsdzemdību atvaļinājumā 2020. gadā? Tādējādi sanāktu, ka tikai divi mēneši būtu summēti ar mazāko algu un pārējie desmit ar iepriekšējo atalgojumu. Paldies!

A
atbild:
23. septembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai aprēķinātu maternitātes un vecāku pabalstu, tiek aprēķināta vidējā iemaksu alga. Pabalstus aprēķina, pamatojoties uz vidējo apdrošināšanas iemaksu algu 12 mēnešu periodā, neņemot vērā pēdējos trīs mēnešus.

Ja šajā 12 mēnešu periodā būs darba ienākumi (iemaksu alga), tieši tos ņems vērā, aprēķinot katru pabalstu, nevis iepriekšējo algu. No aprēķina perioda izslēdz grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, kā arī pārejošas darbnespējas dienas, ja tādas ir bijušas.

Tiesības uz pabalstiem nosaka, tos aprēķina un piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētiem personas datiem. Tāpēc informācija par prognozējamiem pabalstiem jālūdz VSAA. Saziņai var lietot e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Vecākiem ir tiesības pieprasīt VSAA sniegt uzziņu par savām tiesībām un prognozējamo pabalstu apmēru. Administratīvā procesa likuma 98. pants privātpersonai paredz tiesības saņemt uzziņu par savām tiesībām konkrētā situācijā. Par uzziņu nav jāmaksā.

Lai saņemtu šādu uzziņu, jāiesniedz rakstisks iesniegums VSAA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas