E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18080
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2019
Veronika

Labdien! Moka tāds jautājums: vīrietis pirms diviem gadiem aizgāja no ģimenes, bija nodzīvojis ar sievu 36 gadus. Tagad īrē dzīvokli, maksā tur komunālos rēķinus un vēl kaut ko. Bet viņš līdz šim nav šķīries un ir deklarējies pie sievas. Sieva ar meitu un mazmeitu dzīvo dzīvoklī kopā, apmaksā rēķinus, taisa remontu. Kā labāk rīkoties šajā situācijā, kā nepieļaut to, ka vīrietis varētu pretendēt uz dzīvokli? Kā ir iespējams viņu izrakstīt no dzīvokļa? Vēl viņš bez jebkādas atļaujas paņēma no mājām mantas – ledusskapi un televizoru.

A
atbild:
11. decembrī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likumu dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības, līdz ar to personai, deklarējot dzīvesvietu kādā nekustamajā īpašumā, no tā vien nerodas šī īpašuma lietošanas tiesības.

Ziņas par personas deklarēto dzīvesvietu iespējams anulēt, vēršoties ar iesniegumu pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā adrese atrodas. Iesniegumu pašvaldībā var iesniegt nekustamā īpašuma īpašnieks vai cita ieinteresētā persona (īpašnieka radinieks, pārvaldnieks vai īrnieks).

Pašvaldībā jāiesniedz iesniegums, kurā norādīts:

  • vārds, uzvārds un personas kods personai, kuras deklarēto dzīvesvietas adresi vēlaties anulēt;
  • adrese, kurā nelikumīgi deklarējusies persona;
  • pamatojums, kādēļ vēlaties to darīt.

Atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 12. pantam ziņas par deklarēto dzīvesvietu iestāde anulē, ja:

  • dzīvesvietas deklarētājs vai viņa likumiskais pārstāvis (vai dzīvesvietas deklarētāja vai viņa likumiskā pārstāvja pilnvarota persona), deklarējot dzīvesvietu, sniedzis nepatiesas ziņas (nav radniecības ar īpašnieku, nav noslēgts īres līgums u. tml.);
  • attiecīgajai personai nav tiesiska pamata dzīvot deklarētajā dzīvesvietā.

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3. pants paredz, ka personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamajā īpašumā, ja:

  • tai pieder šis nekustamais īpašums;
  • par to ir noslēgts īres vai nomas līgums;
  • šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Lai arī likums paredz, ka radniecība dod tiesisku pamatu deklarēt savu dzīvesvietu radiniekam piederošā īpašumā, tas nenozīmē, ka visos gadījumos nebūs iespējams radinieku izdeklarēt.

Katru iesniegumu vērtē individuāli, tādēļ nav iespējams nosaukt precīzu termiņu, kurā iestāde pieņem lēmumu par personas deklarētās dzīvesvietas ziņu anulēšanu vai deklarētās dzīvesvietas ziņas saglabāšanu. Iesniegumi tiek izskatīti mēneša laikā. Ja ir nepieciešams, to izskatīšanu var pagarināt uz laiku līdz četriem mēnešiem.

Savukārt jautājuma daļā par to, ka vīrietis varētu pretendēt uz dzīvokli, ieteicams vērsties pēc konsultācijas pie jurista, noskaidrojot visas būtiskās detaļas Jūsu konkrētajā gadījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas