E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18056
Lasīšanai: 3 minūtes

Atbilstību trūcīgas ģimenes statusam vērtē sociālais dienests

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2019
Ivita

Labdien! Mēs ģimenē esam 5 cilvēki, trīs bērni un divi pieaugušie. Pašlaik saņemam 200 eiro katru mēnesi, citu ienākumu nav, ja neskaita zemes naudu reizi gadā, apmēram 1000 eiro, varbūt mazliet vairāk. Vai mēs varam pieprasīt trūcīgās ģimenes statusu un GMI? Zeme, protams, ir vairāk nekā 5 ha. Paldies!

A
atbild:
19. septembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumos Nr. 299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu noteikts ienākumu un materiālā stāvokļa līmenis, kuru nepārsniedzot ģimene, kas sastāv no laulātajiem vai personām, kurām ir kopēji izdevumi pamatvajadzību nodrošināšanai un kuras mitinās vienā mājoklī, vai atsevišķi dzīvojoša persona tiek atzīta par trūcīgu, un kārtība, kādā ģimene (persona) tiek atzīta par trūcīgu.

Ģimene atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro.

Taču līdztekus naudas summai ir arī papildu nosacījumi materiālās situācijas novērtēšanai (nepieder naudas līdzekļu uzkrājumi, nepieder par 5 ha lielāks zemes īpašums u. c.).

Lai novērtētu ģimenes ienākumu un materiālā stāvokļa līmeņa atbilstību šajos noteikumos minētajiem nosacījumiem, ģimene deklarē savus ienākumus un citus materiālos resursus iztikas līdzekļu deklarācijā.

Noteikumos ir uzskaitīti nosacījumi ienākumu un materiālā stāvokļa novērtēšanai.

Lai uzzinātu, vai ir tiesības uz trūcīgā statusu un sociālo palīdzību, jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3. pants noteic, ka sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtību nosaka Ministru kabinets (MK) un pašvaldību domes. Likumi un MK noteikumi nosaka sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu piešķiršanas pamatprincipus, bet konkrētos sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu saņemšanas nosacījumus veido katra pašvaldība, jo atbilstoši likumā “Par pašvaldībām” noteiktajam sociālā palīdzība un sociālie pakalpojumi ir pašvaldību autonomā funkcija, kas tiek finansēta no pašvaldību budžeta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas