E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18051
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Lai pārtrauktu uzturlīdzekļu piedziņu, jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2019
Liene

Labdien! Es strādāju Īrijā. Divpadsmitgadīgā meita dzīvoja pie tēva. Bijām vienojušies, ka uzturlīdzekļus pārskaitu viņam uz kontu, bet viņš nezin kādēļ izdomāja tos pieprasīt tiesas ceļā. Protams, maksāju katru mēnesi un vēl ar kurjeru sūtīju dažādas lietas (drēbes, kancelejas preces, naudu dzimšanas dienā un visos svētkos). Vasarā meita lidoja pie manis. Biļetes pirku es. Nu ir sanācis tā, ka meita izdomāja iet skolā Īrijā. 3. jūnijā pie manis atlidoja vecākais dēls, atveda meitu (ar tēva atļauju). Jūnijā, jūlijā, augustā un septembrī, kurš tūlīt beigsies, neesmu uzturlīdzekļus maksājusi, jo meita atrodas pie manis un iet skolā. Jautāju meitas tēvam, kad viņš skaitīs man uzturlīdzekļus par meitu. Viņš atbildēja: pārsūdzi lēmumu, un tad skaitīšu, līdz tam gaidu naudu savā kontā. Kā man rīkoties, ja vēlos no viņa piedzīt uzturlīdzekļus? Vai man bija jāmaksā uzturlīdzekļi par šiem mēnešiem, ja meita dzīvo pie manis un iet skolā?

A
atbild:
07. oktobrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Tiesas spriedums arvien ir spēkā un obligāti izpildāms. Tāpēc, lai nemaksāšanas gadījumā neveidotos uzturlīdzekļu parāds, Jums ir nekavējoties jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņas pārtraukšanu, jo bērns vairs neatrodas piedzinēja aprūpē.

Civilprocesa likuma 203. panta ceturtā daļa paredz – ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.

Šādu prasību ir iespējams apvienot ar uzturlīdzekļu piedziņas prasību no bērna tēva.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas