E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18040
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Komandējuma izdevumu apmaksa notiek ar vadītāja rīkojumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2019
Inga

Sveiki! Man ir šāda situācija: dodos komandējumos uz Gruziju. Attaisnoto izdevumu dokumenti ir “nesalasāmā” valodā, respektīvi, mēs nevaram tekstu izlasīt. Čeka summa ir norādīta, valūta (GEL) arī.
Ir aktuāls jautājums par dienas naudu: vai, ņemot vērā to, ka čeks man ir un es varu to iesniegt, bet darba devējs nevar izlasīt, vai darba devējs uz rīkojuma pamata man drīkst izmaksāt līdz 30% no Ministru kabineta (MK) paredzētās dienas naudas? Jo, lasot MK noteikumus, nav īsti saprotama institūcijas definīcija. Vai tas varētu būt arī uzņēmuma vadītājs? Paldies!

A
atbild:
17. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

MK noteikumi “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi ir saistoši valsts un pašvaldību iestādēm (institūcijām). Tos ir tiesības piemērot arī privātajām struktūrām.

Katru iestādi (uzņēmumu, institūciju) vada vadītājs, kas ar rīkojumu nosaka komandējuma laiku un apmaksājamos izdevumus.

Izdevumu diennakts norma komandējumiem (darba braucieniem) uz Gruziju ir noteikta šādā apmērā:

Valsts un teritorija

Dienas naudas (kompensācijas par papildu izdevumiem) norma (eiro)

Viesnīcas maksas norma

Valūta/summa

           

Gruzija

23

ASV dolārs 160

Darbiniekam par komandējuma laiku atlīdzina arī noteikumu 8. punktā paredzētos citus papildu izdevumus, ja tādi ir radušies.

Lai šos izdevumus atlīdzinātu, darbinieks iesniedz institūcijas vadītājam iesniegumu, kurā pamato savu prasījumu, un pievieno izdevumus apliecinošus dokumentus.

Ja dokumenti ir izsniegti tās valsts valodā, kurā darbinieks ir bijis komandējumā, darbiniekam ir jābūt gatavam sniegt skaidrojumu par konkrēto maksājumu. Valsts valūta (lars) ir konvertējama eiro atbilstoši aktuālajam valūtas kursam.

Uz iesniegto dokumentu pamata darba devējs izdod rīkojumu par papildu izdevumu apmaksu.

Noteikumu 13. punkts paredz, ka situācijā, kad darbiniekam ir nodrošināta bezmaksas uzturēšanās – tiek nodrošināta viesnīca (naktsmītne) un ēdināšana trīs reizes dienā (tai skaitā no citas institūcijas finanšu palīdzības līdzekļiem) –, ar institūcijas vadītāja atļauju par katru komandējuma dienu viņam izmaksā līdz 30% no dienas naudas (kompensācijas par papildu izdevumiem) normas.

Institūcijas vadītāja atļauja šajā gadījumā ir vadītāja rīkojums.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas