E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17992
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kas veido dzīvokļu īpašnieku kopību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2019
Aldis Pormalis

Labdien! Šobrīd atkritumu izvešanas maksa tiek iekasēta, izdalot kopējo rēķinu uz dzīvokļu skaitu (neatkarīgi no platības vai deklarēto personu skaita). Šādu kārtību iedibināja nama attīstītājs, kad viņam piederēja visi dzīvokļi, un dzīvokļu pircēji bija spiesti to akceptēt. MK noteikumi Nr. 1013 paredz, ka maksu nosaka pēc deklarēto personu skaita dzīvoklī, ja dzīvokļu īpašnieku kopība nevienojas citādi. Vai nama attīstītājs ir uzskatāms par dzīvokļu īpašnieku kopību, un vai iedibinātā kārtība ir likumīga?

A
atbild:
12. septembrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Dzīvokļa īpašuma likuma 8. panta pirmā daļa nosaka: dzīvokļa īpašnieks ir persona, kas ieguvusi dzīvokļa īpašumu un īpašuma tiesības nostiprinājusi zemesgrāmatā. Savukārt Dzīvokļa īpašuma likuma 15. panta otrā daļa definē dzīvokļu īpašnieku kopību, nosakot, ka dzīvokļu īpašnieku kopības sastāvā ir visi attiecīgās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki. Tātad dzīvokļu īpašnieku kopību veido tikai un vienīgi visi dzīvokļu īpašnieki, nevis trešās personas, par spīti tam, ka tās veic kaut kādas apsaimniekošanas darbības vai sniedz pakalpojumus.

Ministru kabineta 2008. gada 9. decembra noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 17.4. punkts paredz, ka par atkritumu apsaimniekošanu samaksa tiek veikta proporcionāli dzīvoklī deklarēto personu skaitam, sadalot summu, kas veidojas pēc neapdzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu īpašnieku vai nomnieku veikto maksājumu atskaitīšanas no dzīvojamās mājas kopējā maksājuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas