E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17974
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantojums ar parādiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2019
Atraitne

Labdien! Vai atraitnei mantojumā obligāti ir jāsaņem nelaiķa vīra autolīzings un jāsedz vīra bankas konta negatīvā bilance, ja banka to pieprasīs? Situācija ir nedaudz neierasta: laulība de jure nav šķirta, kamēr de facto kopīgas saimnieciskās dzīves nav jau 20 gadus, visu šo laiku laulātie dzīvojuši šķirti. Atraitne uztur pilna laika klātienes studentu. Mašīnu, kas pirkta līzingā, vīrs oficiāli ņēma nevis sev, bet gan radiniekam, kurš ir auto lietotājs un līzinga maksātājs, bet nav īpaši uzticams (kavē maksājumus, vilcinās ar mašīnas pārrakstīšanu uz trešo personu utt.). Kādas ir atraitnes iespējamās darbības attiecībā uz šo autolīzingu? Paldies!

A
atbild:
20. decembrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Civillikuma 689. pants noteic, ka neviens nav spiests pieņemt viņam piekritušo mantojumu, bet gan katrs var pēc patikas to pieņemt vai to atraidīt. Atraidīt mantojumu nevar vienīgi līgumiskais mantinieks, ja viņš nav šo tiesību sev noteikti pielīdzis.

Savukārt Civillikuma 701. paredz, ka ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, ciktāl tās neizbeidzas ar viņa personu, pāriet uz mantinieku.

Tātad tiesiskais regulējums paredz, ka mantinieks, pieņemot mantojumu, pieņem arī mantojuma atstājēja saistības, nevis tikai mantojuma atstājēja tiesības. Līdz ar to nav nekādas juridiskas nozīmes apstākļiem, ka laulība juridiski nebija šķirta, tiek uzturēts students un mašīnas iegāde līzingā bija trešajai personai, jo mantojuma pieņemšana rada neatgriezeniskas sekas un no pieņemtā mantojuma nav iespējams arī atteikties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas