E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17971
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Darba samaksa – atbilstoši darba līgumā nolīgtajam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2019
Aivars

Saskaņā ar darba līgumu ir noteikts summētais darba grafiks (pārskata periods – trīs mēneši). Bet darba devējs katrus trīs mēnešus neizpilda noteiktās stundas. Trūkst stundas. Vai darba devējam šīs stundas ir jāapmaksā?

A
atbild:
12. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējs un darbinieks par darba izpildi un samaksu vienojas, noslēdzot darba līgumu. Tajā ir noteikti pušu pienākumi un tiesības, tostarp nolīgtais darba laika veids. Pusēm ir jāpilda saistības atbilstoši noslēgtā darba līguma noteikumiem.

Ja darba līgumā ir nolīgts summētais darba laiks ar garāku pārskata periodu, piemēram, trīs mēneši, un kādā mēnesī nostrādāto stundu skaits ir mazāks nekā mēnesī noteiktais darba laiks, šādā gadījumā izmaksājamā darba samaksa aprēķināma atkarībā no nostrādātajām stundām, ja darba līgumā ir noteikta stundas tarifa likme, vai arī izmaksājama ir darba līgumā noteiktā mēneša darba samaksa.

Vienlaikus jāņem vērā – ja darba līgumā ir vienošanās, ka darbiniekam ir nolīgts normālais darba laiks summētā darba laika ietvaros, bet darba devējs darbinieku nenodrošina ar darbu pilnā apmērā, tad tā ir uzskatāma par dīkstāvi. Dīkstāvi apmaksā darba devējs.

Ņemot vērā iepriekš teikto, precīzi noskaidrojiet sava darba līguma noteikumus par nolīgto darba laika veidu un darba samaksas noteikumus – mēnešalga vai stundas tarifa likme. Tas sniegs atbildi uz Jūsu jautājumu, vai samaksa tiek aprēķināta korekti. Jautājumā nav precīza izklāsta par minētajiem aspektiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas