E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17948
Lasīšanai: 3 minūtes

Saziņa ar parādnieku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2019
Aiga

Labdien! Man ir pazeminājusies alga, nevaru atmaksāt aizdevumu, summa ir liela – 10 000 –, turklāt ir arī citi kreditori. Vai viņi var man draudēt un zvanīt uz darbavietu, ja es nemaksāju parādu? Tā kā esmu parādā 10 000, lietai nonākot tiesā, ir jāatmaksā arī procenti, kuri ir 13 000, tātad kopumā sanāk 23 000 eiro liels parāds, vai ne?

A
atbild:
10. septembrī, 2019

Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums, kura 9. panta 1. daļa nosaka: saskarsmē ar trešajām personām kreditors un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs nav tiesīgs bez parādnieka piekrišanas izpaust informāciju par parādnieku. Tas nozīmē, ka saziņa ar Jūsu darba devēju un citām trešajām personām no kreditora puses ir tiesiska tikai tajā gadījumā, ja Jūs esat devis šādu piekrišanu. Piekrišanai jābūt tiešai un konkrētai. Piekrišanas esības pierādīšanas pienākums ir kreditoram vai parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējam (tai personai, kura veic saziņu).

Par saziņas veidu (iespējamiem draudiem) paskaidrojam, ka saskarsmē ar parādnieku ir aizliegts (likuma 10. panta 1. daļa):

1) izmantot agresīvas saskarsmes formas (tai skaitā izteikt draudus un veikt darbības, kas aizskar dzimuma, vecuma, rases vai etnisko piederību un drošību, reliģisko, politisko vai citu pārliecību, invaliditāti, sociālo izcelsmi un mantisko vai ģimenes stāvokli, kā arī seksuālo orientāciju);

2) sazināties ar parādnieku viņa cieņu un godu aizskarošā formā;

3) apmeklēt parādnieku viņa darbavietā, darbu veikšanas vietā vai dzīvesvietā bez parādnieka iepriekšējas piekrišanas.

Tādējādi saskarsmē ar parādnieku nav pieļaujami draudu izteikumi vai cita agresīva rīcība parāda atgūšanas procesā.

Par procentu maksu paskaidrojam, ka saskaņā ar Civillikuma 1753. pantu ar procentiem jāsaprot tā atlīdzība, kas dodama par kādas naudas summas vai citu atvietojamu lietu (844. pants) lietošanas atvēlējumu vai kavējumu, samērā ar to daudzumu un lietošanas ilgumu. Savukārt 1754. pants nosaka: procentiem vienmēr nepieciešams galvenais parāds jeb kapitālparāds. Tas nozīmē, ka procentus kreditors drīkst aprēķināt līdz parāda atdošanai saskaņā ar noslēgto aizdevuma līgumu. Savukārt, lai atbildētu uz jautājumu par procentu samērīgumu attiecībā uz piešķirtā aizdevuma apmēru, paskaidrojam, ka šeit būtu piemērojamas Ministru kabineta 2016. gada 25. oktobra noteikumu Nr. 691 “Noteikumi par patērētāja kreditēšanu” normas. Plašāka informācija par “patērētāju kreditēšanu” un gada procentu likmes aprēķināšanu ir sniegta LVportāla e-konsultācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas