E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17937
Lasīšanai: 3 minūtes

Donora brīvdienas apmaksa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2019
Stella

Labdien! Es strādāju summēto darba laiku. Šomēnes vēlos paņemt donora brīvdienu kādā no svētdienām, kad iekrīt maiņa. Vai tādā gadījumā stundu skaits, kas tiks pieskaitīts pie virsstundām, samazināsies?
Zinu, ka nedēļu ilgajā atvaļinājumā pie virsstundām tiek pieskaitītas tikai 5 dienas – darba dienas.

A
atbild:
11. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par to, kā tiks uzskaitīta un apmaksāta Jūsu izmantotā donora brīvdiena, vislabāk vaicāt darba devējam.

Jums var sniegt skaidrojumu, ko paredz tiesiskais regulējums par darba laika uzskaiti summēta darba laika gadījumā un virsstundu apmaksu.

Virsstundu darbs ir tāds darbs, ko darbinieks veic papildus (virs) normālajam darba laikam. Virsstundu darbu var kompensēt ar atpūtu vai apmaksāt. Ja puses vienojas par virsstundu apmaksu, tad saskaņā ar Darba likuma 68. panta pirmo daļu piemaksu par virsstundu darbu aprēķina ne mazāk kā 100% apmērā no darbiniekam noteiktās stundas vai dienas algas likmes.

Savukārt, ja darbinieks un darba devējs vienojas, ka darbiniekam piemaksu par virsstundu darbu aizstāj ar apmaksātu atpūtu citā laikā atbilstoši nostrādāto virsstundu skaitam, tad šādu apmaksātu atpūtu piešķir mēneša laikā no virsstundu darba veikšanas dienas. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, apmaksātu atpūtu piešķir nākamajā pārskata periodā, bet ne vēlāk kā triju mēnešu laikā. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, apmaksāto atpūtu var pievienot ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam, atkāpjoties no šajā daļā noteiktās vispārīgās kārtības.

Savukārt saistībā ar donora tiesībām var paskaidrot, ka Darba likuma 74. panta sestajā daļā ir noteikts darba devēja obligāts pienākums piešķirt darbiniekam vienu apmaksātu atpūtas dienu tūlīt pēc katras šādas asins nodošanas dienas. Tātad asins donoram pienākas papildu darba devēja apmaksāta brīvdiena. Darba likums neliedz darbiniekam, vienojoties ar darba devēju, šo dienu izmantot citā abām pusēm pieņemamā laikā, piemēram, pievienojot to darbinieka ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Darba devējs apmaksā līdz 5 šādām dienām kalendāra gadā, ja puses nav vienojušās vai, piemēram, darba koplīgumā noteikušas lielāku apmaksāto atpūtas dienu skaitu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, apmaksātā donora brīvdiena, visticamāk, nav saistāma ar virsstundu apmaksu. Darba devējam ir pienākums izmaksāt noteikto darba samaksu vai vidējo izpeļņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas