E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17936
Lasīšanai: 2 minūtes

Pabalsta aprēķinam iemaksu algā ieskaita ienākumus pie visiem darba devējiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2019
Edgars

Strādāju divās darbavietās x un y. Vienā no tām turpinu būt bērna kopšanas atvaļinājumā ar vienu no bērniem, otrā tikko esmu atsācis darbu, bet iepriekš strādāju nepilnu slodzi, savukārt tagad pilnu. Saslimis bērns, tātad izņemta B lapa un zaudētas iespējas gūt ienākumus. Kā šādā gadījumā aprēķina slimības pabalstu? Vai jāņem vērā tas, ka iepriekš esmu strādājis divās darbavietās?

A
atbild:
30. septembrī, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Slimības pabalstu piešķir un izmaksā, ja apdrošinātā persona savas vai sava bērna slimības dēļ nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus. Tātad ar slimības pabalstu tiek daļēji aizvietoti algotā darbā gūstamie ienākumi. Šāds nosacījums ir definēts likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 11. panta otrajā daļā.

Ja darba tiesiskās attiecības pastāvētu tikai ar darba devēju, pie kura visā slimošanas laikā atrodaties bērna kopšanas atvaļinājumā, tad slimības pabalsta piešķiršana tiktu atteikta, jo savas vai bērna slimības dēļ algotā darbā gūstamie ienākumi bērna kopšanas atvaļinājuma laikā netiek zaudēti. Šādā situācijā ārsts arī neizsniegtu darbnespējas lapu B, kura ir dokuments, kas attaisno neierašanos darbā.

Slimības pabalsts tiek piešķirts un vidējā iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kad iestājusies pārejoša darba nespēja. Piemēram, ja pirmā saslimšanas diena ir septembrī, tad vidējo iemaksu algu aprēķina par periodu no 2018. gada jūlija līdz 2019. gada jūnijam ieskaitot. Aprēķinot vidējo iemaksu algu, iemaksu algas summā ieskaita visus ienākumus, kuri personai ir reģistrēti noteiktajā 12 kalendāro mēnešu periodā pie visiem darba devējiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas