E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17927
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Kamēr tēvs ierakstīts dzimšanas apliecībā, pienākums maksāt uzturlīdzekļus ir neapstrīdams

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2019
Anna

Labdien! Situācija ir šāda: mana vecākā meita nav vīra bioloģiskā meita. Bet ir dzimusi laulībā. Vīrs zināja par bērnu un piekrita par viņu rūpēties. Tagad šķiramies. Laulībā ir piedzimusi arī kopīga meita. Vīrs piekrīt maksāt alimentus tikai par vienu bērnu. Vai, ejot pie notāra šķirt laulību, viņam jau automātiski liks maksāt alimentus? Vai viņam jāvēršas tiesā, lai šie alimenti nebūtu jāmaksā? Kā pareizāk rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
03. oktobrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Kamēr persona juridiski ir bērna tēvs, uz viņu gulstas visi no Civillikuma izrietošie pienākumi attiecībā uz konkrēto bērnu, arī neapstrīdams pienākums maksāt uzturlīdzekļus. Līdz ar to, šķirot laulību, neatkarīgi no tā, ka bērns cēlies no citas personas, abiem dzimšanas apliecībā ierakstītajiem vecākiem ir jāvienojas par uzturlīdzekļiem bērna uzturam. Uzturlīdzekļi nevar būt mazāki par valstī noteikto minimālo apmēru, proti, 25% vai 30% apmērā no minimālās algas katram bērnam atkarībā no viņa vecuma. 

Ja paternitāte ir noteikta pēc paternitātes pieņēmuma (bērns piedzimis, mātei esot laulībā), vienīgā iespēja anulēt šādu ierakstu dzimšanas reģistrā ir tiesas lēmums. To paredz Civillikuma 148. pants, kurā teikts: “Paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā.

No situācijas apraksta nevar pateikt, vai šajā gadījumā tas vispār maz būtu iespējams. Civillikuma 149. pants paredz, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt tikai divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tātad, ceļot prasības pieteikumu tiesā par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu, būtu jāpierāda ne tikai tas, ka bērns nav cēlies no dzimšanas apliecībā ierakstītās personas, bet arī tas, ka nav pagājis likumdevēja noteiktais termiņš – divi gadi.

Tāpat, izšķirot šāda rakstura strīdus, prioritāras ir bērna intereses. Ierakstam par tēvu dzimšanas apliecībā ir tiesiska nozīme, līdz ar to, pat ja tiek pierādīts, ka bērns nav cēlies no dzimšanas apliecībā ierakstītās personas, tam nereti nav izšķirīga loma. Ja bērns ilgus gadus ir audzis ģimenē, pieņemot, ka mātes laulātais ir tētis, un šī persona tam ir piekritusi (netieši to apliecina arī fakts, ka paternitātes jautājums nav ticis juridiski risināts visu kopdzīves laiku), bieži tiek pieņemts, ka bērna interesēs ir saglabāt pašreizējo situāciju. Civillikuma 156. panta piektajā daļā ir uzsvērts: paternitātes atzīšanas apstrīdēšana ir samērojama ar bērna tiesībām uz identitāti un stabilu ģimenes vidi.

Plašāks izklāsts par to, ko paredz likums un kāda ir tiesu prakse, pieejams LV portāla skaidrojumā “Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – svarīgs divu gadu termiņš”.

Aicinām konsultēties ar ģimenes tiesībās praktizējošu zvērinātu advokātu, kurš, iepazinies ar konkrēto lietu, sniegs padomu, ko šajā situācijā var darīt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas