E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17901
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
4
1
4

Sprieduma norakstu par paternitātes apstrīdēšanu nosūta dzimtsarakstu nodaļai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2019
Kristine

Labdien! Tiesa ir atzinusi, ka mans bijušais civilvīrs nav bioloģiskais tēvs bērnam. Kā izrakstīt viņu no bērna dzimšanas apliecības un pārtraukt uzturlīdzekļu maksāšanu? Paldies!

A
atbild:
06. septembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Civilprocesa likuma 250. pants paredz, ka tiesas sprieduma norakstu par paternitātes ieraksta atzīšanu par spēkā neesošu tiesa nosūta ieraksta grozīšanai tai dzimtsarakstu nodaļai, kurā reģistrēta bērna dzimšana.

Pamatojoties uz tiesas spriedumu, ar kuru tiesa apmierinājusi prasību un atzīto paternitāti atzinusi par neesošu, dzimtsarakstu nodaļa papildina civilstāvokļa akta reģistru ar attiecīgu ierakstu (Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 133.3. punkts).

Pēc šo labojumu izdarīšanas reģistra ierakstā dzimtsarakstu nodaļa izsniedz jaunu dzimšanas apliecību.

Ņemot vērā, ka zūd tiesiskais pamats uzturlīdzekļu piedziņai, tā tiek pārtraukta no dienas, kad stājies spēkā tiesas spriedums par paternitātes atzīšanas apstrīdēšanu.

No jautājuma gan nav skaidrs, vai bijušajam dzīvesbiedram ir izveidojies uzturlīdzekļu parāds. Parāds, kas izveidojies līdz dienai, kad stājies spēkā tiesas spriedums par paternitātes apstrīdēšanu, arvien ir aktuāls. Lai sniegtu atbildi, kā rīkoties tādā gadījumā, vispirms būtu nepieciešams zināt, vai piedziņu ir uzsācis zvērināts tiesu izpildītājs, kā arī to, kas ir piedzinējs – bērna māte vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas