E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17877
Lasīšanai: 4 minūtes

Tālmācība, “bērnu nauda” un uzturlīdzekļi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2019
Arnolds

Vai tālmācība pielīdzināma mācībām vidusskolā, un vai tiek maksāta bērnu nauda un alimenti?

A
atbild:
16. septembrī, 2019

Jā, tālmācība ir pielīdzināma mācībām vidusskolā, ja mācības nenotiek 1. vai 2. līmeņa augstākās izglītības programmā.

Jautājumā nav norādīts, vai bērns ir sasniedzis pilngadību. Līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai vecākiem ir absolūts pienākums uzturēt savu bērnu neatkarīgi no tā, kur bērns dzīvo, iegūst izglītību u. tml. Savukārt, ja bērns ir pilngadīgs, situācija jau ir cita un galvenais kritērijs, lemjot par pienākumu maksāt uzturlīdzekļus, ir bērna spēja pašam par sevi gādāt (Civillikuma 179. panta pirmā daļa).

Tā kā likumdevējs nav noteicis kritērijus, kā noteikt, vai bērns spēj pats sevi apgādāt, Augstākās tiesas Senāts 2015. gada 7. janvāra spriedumā lietā Nr. SKC-1478/2015 secina: “Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu.” Savukārt, “ja līdztekus studijām [..] bērns strādā un gūst ienākumus vai arī studijas pārtrauc, tad vecāks, kuram ir piespriests uzturlīdzekļu maksāšanas pienākums, mainoties apstākļiem, ir tiesīgs celt tiesā prasību par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu jeb atbrīvošanu no šā pienākuma”. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam, arī to apmēru, izšķir tiesa.

Ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdzekļiem tiek nodrošināti bērni līdz pilngadības sasniegšanai, kā arī personas pēc pilngadības sasniegšanas, ja tās turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, jebkurā no šādiem gadījumiem:

1) vecāks nenodrošina savam bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179. panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets, un nepastāv kāds no šā likuma 11. panta piektajā daļā minētajiem apstākļiem;

2) parādnieks nepilda tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem un no zvērināta tiesu izpildītāja saņemtas ziņas, ka parādnieks nav paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā ieskaitījis zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā paziņojumā norādīto summu.

Ģimenes valsts pabalstu piešķir par katru ģimenē audzināmo bērnu no viņa viena gada vecuma sasniegšanas dienas līdz 15 gadu vecumam. Pēc 15 gadu vecuma, ja bērns mācās. Ģimenes valsts pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pabalstu piešķir, pamatojoties uz iesniegumu. VSAA mājaslapā ir atrodama aģentūras kontaktinformācija, kā arī skaidrojums par ģimenes valsts pabalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas