E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17863
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kāds sods paredzēts par braukšanu ar mopēdu bez tiesībām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2019
Jānis

Labdien! Ļoti daudz esmu lasījis jūsu portālā atbildes par mani interesējošo jautājumu, taču joprojām neesmu guvis atbildi konkrēti manā situācijā. Īss situācijas apraksts: man bija B kategorijas vadītāja apliecība, kura tika atņemta par braukšanu dzērumā (1,51 promile). Šobrīd man ir liegums uz 4 gadiem piedalīties ceļu satiksmē, ir pagājis 1,5 gads, un vēlējos noskaidrot: ja es šobrīd braukšu ar mopēdu vai motorolleri līdz 50 kubiem, kāds sods man tiks piemērots pirmoreiz? Un kāds sods tiks piemērots, ja braukšu vēlreiz? Paldies!

A
atbild:
27. augustā, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.4 panta sestā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), transportlīdzekļa vadītājam paredz naudas sodu no 280 līdz 430 eiro. Savukārt atbilstoši 149.4 panta septītajai daļai atkārtoti gada laikā par šādu transportlīdzekļa vadīšanu transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no 5 līdz 15 diennaktīm un uzliek naudas sodu 570 eiro apmērā.

Taču LAPK desmitajā “a” nodaļā Administratīvie pārkāpumi ceļu satiksmē ir iestrādāta atruna, proti, šajā nodaļā noteiktos administratīvos sodus nepiemēro velosipēda un mopēda vadītājam, izņemot gadījumus, kad attiecīgajā sankcijā velosipēda un mopēda vadītāja atbildība ir īpaši paredzēta (149.3 pants).

Tā kā LAPK 149.4 panta sestajā un septītajā daļā mopēda un velosipēda vadītājiem atbildība īpaši nav paredzēta un šā panta daļas ir ietvertas minētajā nodaļā, par braukšanu ar mopēdu, ja ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, piemēro LAPK 149.21 pantu “Velosipēdu un mopēdu vadītājiem noteikto papildu prasību pārkāpšana”, kurā par to noteikumu pārkāpšanu, kas nosaka papildu prasības velosipēdu un mopēdu vadītājiem, paredzēta brīdinājuma izteikšana vai naudas sods no 7 līdz 30 eiro.

LAPK desmitajā “a” nodaļā atbildība mopēda un velosipēda vadītājiem ir īpaši paredzēta 149.15 pantā par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, taču arī tā nav tik barga kā pārējiem transportlīdzekļu vadītājiem.

Vienlaikus jānorāda: ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas, persona ceļu satiksmē var piedalīties tikai ar velosipēdu, taču arī tikai tad, ja personai ir atsevišķa velosipēda vadītāja apliecība.

Sīkāk par to, kāds sods paredzēts par braukšanu ar mopēdu bez tiesībām, var lasīt LV portāla skaidrojumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas