E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17860
Lasīšanai: 2 minūtes
2
1
2
1

Par sociālo nodrošinājumu atbild izcelsmes valsts vai uzņēmējvalsts

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2019
Liene

Labdien! Jautājums skar manu meitu. Viņa pirms neilga laika kopā ar vīru un meitu pārcēlās uz dzīvi Vācijā. Strādā tikai vīrs, meitai Latvijā palika reģistrēts uzņēmums. Vai šajā situācijā meita var pretendēt uz sociālo pabalstu un iegūt sociāli nodrošinātas personas statusu Vācijā? Un vai viņa var tikt oficiāli nodarbināta Vācijā, paliekot valdes locekle Latvijas uzņēmumā? Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
05. septembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par sociālo nodrošinājumu atbild vai nu izcelsmes valsts, vai uzņēmējvalsts. Tas atkarīgs no konkrētās situācijas. Pamatinformācija par tiesībām uz sociālo nodrošinājumu dažādās valstīs (arī Vācijā) ir pieejama Eiropas Komisijas tīmekļa lapās.

Dažādās valstīs sociālā nodrošinājuma pieejamība var būt atšķirīga. Ja reiz ģimene pārcēlusies uz Vāciju, šīs valsts kompetentajās iestādēs, kas atbild par sociālo nodrošinājumu, arī jāuzzina, vai ir tiesības uz sociālo pabalstu un kādi ir nosacījumi sociāli apdrošinātas personas statusa iegūšanai.

Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr. 883/2004 par sociālā nodrošinājuma sistēmu koordinēšanu un regula Nr. 987/2009 nodrošina, ka personas, pārvietojoties Eiropas Savienības teritorijā, nezaudē tiesības uz sociālo drošību. Taču katrai dalībvalstij ir savi nacionālie likumi un regulas tiek izmantotas, lai tos koordinētu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas