E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17845
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pabalstu aprēķinam ņem vērā iemaksu algu SIA un iemaksu objektu mikrouzņēmumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2019
Aija

Labdien! Esmu mikrouzņēmuma īpašniece un paralēli strādāju arī algotu darbu SIA. Mikrouzņēmumā ir ienākumi, un izmaksāju sev algu. Vai, dodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, VSAA izmaksās bērna kopšanas pabalstu, un vai par aprēķina pamatu tiks ņemta mana bruto alga no SIA vai alga no mikrouzņēmuma?

A
atbild:
29. augustā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociāli apdrošinātai personai ir tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, kā arī papildu uz bērna kopšanas pabalstu, ko maksā visiem, arī sociāli neapdrošinātiem vecākiem.

Tāpat kā darba ņēmējs, kurš no darba algas maksā vispārējos darbaspēka nodokļus (iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas), arī mikrouzņēmuma (MU) darbinieks ir sociāli apdrošināts. MU darbiniekam ir tiesības uz visiem tiem pašiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, uz kuriem ir tiesības ikvienam darba ņēmējam. Līdz ar to, nosakot tiesības uz pabalstiem, tiks ņemti vērā sociālās apdrošināšanas periodi abos nodokļa maksātāja statusos un pabalstu apmēru veidos iemaksas abos uzņēmumos. Tās summēsies.

Sociālās apdrošināšanas pabalstus aprēķina no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, kas ir bruto alga vispārējā nodokļu režīmā.

Savukārt MU maksātājam iemaksas nosaka pēc īpašas formulas un pabalstu apmēru aprēķina atšķirīgi – nevis no algas (jo algai nodokļu nav), bet gan no iemaksu objekta. To nosakot, ņem vērā MU apgrozījumu, darbinieku skaitu, darba algu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta informāciju par mikrouzņēmuma darbiniekiem, mikrouzņēmuma nodokļa ceturkšņa deklarācijām un informāciju par aprēķinātajām iemaksām, mikrouzņēmuma veiktajiem mikrouzņēmumu nodokļa maksājumiem, aprēķina valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu.

Maternitātes pabalstu (izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām) piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību.

Vecāku pabalsta aprēķināšanai tāpat – vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts.

Par pabalstiem vecākiem skaidrojošu informāciju varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) mājaslapā. Konkrētajā situācijā varat lūgt individuālu VSAA konsultāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas