E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17833
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Kā nokārtot sirmgalvja ievietošanu pansionātā viņa interesēs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2019
Kate

Labdien! Situācija ir šāda: pensionāre, 86 gadus veca, daļēji uz gultas, labākās dienās varbūt var piecelties un aiziet līdz tualetei. Ir dažādas smagas saslimšanas, kā, piemēram, diabēts un audzējs smadzenēs, kas nevar tikt operēts, nieru mazspēja utt. Kopumā 10 dažādu diagnožu. Līdz šim atrodas savas meitas aprūpē, bet pēdējā mēneša laikā ir pamatīgi pasliktinājies gan fiziskās, bet jo īpaši garīgās veselības stāvoklis. Meita, kura šo sievieti aprūpē, ir pirmspensijas vecumā, līdz ar to šis viss atstāj iespaidu arī uz viņas veselību. Tika kārtoti dokumenti, lai ievietotu šo sievieti pansionātā, bet viņa kategoriski atsakās parakstīt dokumentus. Šīs sievietes mazdēlam ir universālpilnvara. Vai mazdēls drīkst parakstīt viņas vārdā iesniegumu par uzņemšanu pansionātā? Vai tomēr vienīgais ceļš ir panākt personas atzīšanu par rīcībnespējīgu un tad attiecīgi turpināt kārtot uzņemšanu pansionātā šādā kārtībā? Paldies!

A
atbild:
10. septembrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Kucenko, zvērināts advokāts

Uzturēšanās pansionātā ir personas brīva izvēle, tādēļ primāri pašai personai ir jāizsaka un jāapstiprina vēlme turp doties. Tāpat persona jebkurā brīdī var lūgt pārtraukt šī pakalpojuma sniegšanu. Tādējādi universālpilnvaras izmantošana šajā situācijā nav risinājums. Turklāt mazdēls, apzinoties, ka lūgums par personas ievietošanu pansionātā neatbilst viņas gribai, būs pārkāpis Civillikuma 2300. un/vai 2301. panta prasības, jo pilnvarniekam jārīkojas atbilstoši pilnvarotāja norādījumiem, bet, ja noteikti norādījumi nav doti, tad tā, kā domājams, rīkotos pats pilnvarotājs.

Jautājuma risināšana ar aizgādņa starpniecību pēc rīcībspējas ierobežošanas principā varētu būt iespējama, jo šādā gadījumā aizgādnis pauž gribu aizgādnībā esošas personas vietā. Atbilstoši Civillikuma 357.  pantam tiesa rīcībspēju ierobežo, ja personai ir garīga rakstura vai citi veselības traucējumi, ja tas nepieciešams šīs personas interesēs un ir vienīgais veids, kā tās aizsargāt. Pēc rīcībspējas ierobežošanas un aizgādnības nodibināšanas būtu vēlams ar pašvaldības sociālo dienestu apspriest piemērotāko sociālās aprūpes formu un iespējas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas