E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17820
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Pabalstiem vidējo iemaksu algu aprēķina no darba ienākumiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2019
Marija

Labdien! Vēlos noskaidrot, cik lielus pabalstus saņemšu pirms un pēc otrā bērniņa piedzimšanas, ja šobrīd atrodos pirmā bērna kopšanas atvaļinājumā (bērnam gads un 8 mēneši) un, atgriežoties darbā, būšu jau stājusies grūtnieču uzskaitē ar gaidāmo otro bērnu. Darbā nostrādāšu vien nepilnus 4 mēnešus, pirms došos pirmsdzemdību atvaļinājumā jeb dekrētā. Vai, aprēķinot jaunos pabalstus, tiks ņemti vērā tikai šie nostrādātie 4 mēneši vai kopumā pēdējie 12 mēneši? Un, ja tiks ņemti vērā tikai šie nostrādātie 4 mēneši, vai pabalstu apmērs gaidāms mazāks nekā iepriekš?

A
atbild:
30. augustā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nosakot tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, to apmēra aprēķināšanai izmanto pabalsta pieprasītāja vidējo iemaksu algu. Apdrošināšanas iemaksu alga ir ienākumi, no kuriem saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Darba ņēmējam iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums (pirmā grūtniecības atvaļinājuma diena maternitātes pabalstam; diena, no kuras piešķir vecāku pabalstu).

Ja šajā 12 mēnešu periodā būs ienākumi (iemaksu alga), tos ņems vērā, aprēķinot pabalstus.

No aprēķina perioda izslēdz grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, kā arī pārejošas darbnespējas dienas, ja tādas ir bijušas.

Tiesības uz pabalstiem nosaka, tos aprēķina un piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētiem personas datiem. Tāpēc informācija par prognozējamiem pabalstiem jālūdz VSAA. Saziņai var lietot e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Informāciju par pabalstiem vecākiem varat atrast Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas