E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17806
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Ieteicams nodibināt ceļa servitūtu uz līguma pamata

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2019
Inta

Nesen iegādājāmies īpašumu, cauri kuram tieši gar mūsu māju iet mūsu piebraucamais ceļš. Šo ceļu izmanto arī kaimiņi, jo viņiem nav cita piebraucamā ceļa. Šis ceļš nekad nav bijis noformēts kā servitūta ceļš. Kaut arī kaimiņiem pašiem nav nekāda transportlīdzekļa, viņi šo ceļu izmanto daudzreiz vairāk, jo pie viņiem regulāri kāds brauc. Mēs gribam kaimiņiem ierādīt citu vietu, kuru viņi varētu izmantot piekļūšanai pie savas mājas. Vai mums šis jaunais ceļš ir jāiekārto? Vai varbūt pietiek tikai ar ceļa vietas ierādīšanu?

A
atbild:
23. septembrī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

“Ja kāda īpašnieka zemes gabalu, kuru viņš ieguvis sakarā ar īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes privatizāciju, pievedceļš nesavieno ar valsts vai pašvaldības ceļu, šādam īpašniekam ir servitūta tiesības lietot braukšanai citos zemes gabalos esošos ceļus vai ierīkot tos no jauna,” teikts likuma “Par autoceļiem” 6.1 pantā.

Savukārt Civillikuma (CL) 1235. pantā ir šāds regulējums: “No servitūta izrietošā lietu tiesība ir nodibināta un spēkā abām pusēm, t. i., valdošā un kalpojošā nekustamā īpašuma īpašniekiem, tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemesgrāmatā; līdz tam laikam viņu starpā pastāv vienīgi personiska saistība, kuras ierakstīšanu zemesgrāmatā var tomēr prasīt katra puse, ja vien izpildīti visi citi servitūtam nepieciešamie noteikumi.”

Civillikumā arī noteikts, ka braucamā ceļa servitūtu var nodibināt uz vēl neesošu ceļu (1233. pants), kas jāiekārto servitūta izlietotājam.

Ja esošais piebraucamais ceļš nav reģistrēts zemesgrāmatā kā ceļa servitūts, Jums tātad ir tiesības ierādīt kaimiņiem citu vietu ceļa iekārtošanai. Taču, ja ceļš jābūvē gluži no jauna, ieguldot ievērojamus līdzekļus, kaimiņi var tam nepiekrist un jautājumu par ceļa servitūta nodibināšanu risināt tiesas ceļā, kas varētu ņemt vērā arī vēsturiski izveidojušos situāciju. Katrā ziņā, lai izvairītos no konflikta, ieteicams ceļa servitūtu nodibināt oficiāli uz līguma pamata, vienojoties ar ceļa lietotāju, bet pirms tam konsultējoties ar zvērinātu advokātu, kas specializējies šajā jomā.

Izsmeļošu informāciju saistībā ar ceļa servitūta nodibināšanu un izmantošanu varat izlasīt LV portālā skaidrojumā “Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas