E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17801
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Informācija par šķūnīša būvniecību iegūstama vietējā būvvaldē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2019
Guntars

Cik tuvu dzīvojamai mājai drīkst būvēt šķūnīti?

A
atbild:
20. septembrī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Pirms būvdarbu uzsākšanas šķūnīša celtniecība ir jāsaskaņo būvvaldē, kur arī var iegūt informāciju par jaunas ēkas būvniecības nosacījumiem atbilstoši vietējās pašvaldības teritorijas izmantošanas un apbūves saistošajiem noteikumiem. Iesniedzamie dokumenti atkarīgi no būves paredzamās platības un tās lietošanas ilguma (pagaidu vai ilglaicīga būve).

Ja šķūnītis ierindojams mazēku kategorijā (platība līdz 25 m2), tad būvniecība tiek saskaņota vienkāršotā kārtībā – būvvaldē ir jāiesniedz paskaidrojuma raksts, kurā aprakstīta iecerētā būve. 

Būvniecības likumā ir noteikts – jaunbūvējamās būves (izņemot inženierbūves – tiltus, estakādes, tuneļus, satiksmes pārvadus un inženierkomunikācijas) izvieto ne tuvāk par 4 m no zemes vienības robežām. Šo attālumu var samazināt, ja netiek pārkāptas normatīvo aktu prasības ugunsdrošības, higiēnas un insolācijas jomā un ir saņemts blakus esošās zemes vienības īpašnieka saskaņojums.

Pašvaldību saistošajos noteikumos, piemēram, var būt noteikts, ka visas ēkas zemesgabalā jāizvieto ne tuvāk par 3 m, bet ēkas daļas ar logiem – ne tuvāk par 4 m no blakus esošā zemesgabala robežas (ja vien blakus esošo nekustamo īpašumu īpašniekiem nav rakstiska vienošanās par šī attāluma samazināšanu). Par vienstāva mazēku attālumu no citām būvēm viena īpašuma robežās īpaša regulējuma nav.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 62 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas