E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17798
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Personas datu iekļaušana tiesas dokumentos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2019
Alīna

Labdien! Mēs esam audžuģimene, mūsu audžubērni nāk no nelabvēlīgas ģimenes. Tāpēc vēlos painteresēties, vai ir likumīgi, ka mani dati (uzvārds, personas kods, adrese) visām iesaistītajām pusēm ir redzami uzaicinājumos uz tiesu un bāriņtiesas slēdzienos, arī šo nelabvēlīgo ģimeņu bērnu vecākiem? Šī iemesla dēļ mēs nejūtamies droši paši savās mājās!

A
atbild:
22. augustā, 2019

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 54. panta 1. un 2. daļu lietas dalībniekus aicina uz tiesu, savlaicīgi paziņojot par tiesas sēdes vai atsevišķas procesuālās darbības laiku un vietu, lietas dalībniekus aicina uz tiesu ar tiesas pavēsti.

Savukārt Civilprocesa likuma 55. pants nosaka tiesas pavēstē iekļaujamās informācijas apjomu, t. i.: 1) aicināmās vai izsaucamās fiziskās personas vārdu, uzvārdu, adresi vai juridiskās personas nosaukumu un juridisko adresi.

Līdz ar to, ja procesa dalībnieki ir sasniedzami to deklarētajā dzīvesvietā un saņem tiesas korespondenci, tiesas pavēstē iekļaujamais personas datu apjoms ir noteikts Civilprocesa likumā. Tādējādi personas koda iekļaušanai pavēstes datos pirmšķietami nav pamata. Katrā ziņā attiecīgā tiesa kā datu apstrādes pārzinis izvērtē apstrādājamās un pavēstē iekļaujamās informācijas apjomu, jo var pastāvēt situācijas, kad ar likumā norādīto datu apjomu vien nepietiek, lai precīzi un nekļūdīgi tiesas aicinājumu adresētu konkrētai personai.

Par tiesas slēdzienos iekļaujamo personas datu apjomu paskaidrojam: katrs tiesas radītais dokuments kādas lietas ietvaros ir adresēts konkrētam personu lokam. Kā jau Jūs to norādījāt, tiesības iepazīties ar šādiem dokumentiem nosaka tiesa, ņemot vērā iesaistītās puses. Saskaņā ar Dokumentu juridiskā spēka likuma 4. panta 3. daļu dokumentā, kurā norādāms tā saņēmējs, lai šim dokumentam būtu juridisks spēks, norāda arī adresātu.

Ja Jūs konstatējat, ka Jūsu personas datu apstrāde (to norāde uz tiesas nolēmuma u. c.) varētu negatīvi ietekmēt Jūsu turpmāko privāto dzīvi, arī aizskart audžubērnu tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, Jums ir tiesības vērsties attiecīgajā tiesā ar lūgumu padarīt nepieejamus savus personas datus (kādu to daļu, piemēram, adresi) citiem procesa dalībniekiem vai iesaistītajām pusēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas