E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17797
Lasīšanai: 3 minūtes

Atņemtās transportlīdzekļa vadītāja tiesības ātrāk nav iespējams atgūt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2019
Girts

Labdien! Vai ir iespēja atgūt vadītāja apliecību pirms izmantošanas lieguma beigām? Tika uzlikts liegums uz 6 mēnešiem (par ātruma pārsniegšanu). Interesējos tāpēc, ka pēc profesijas esmu šoferis.

A
atbild:
22. augustā, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Atbildība par atļautā braukšanas ātruma neievērošanu noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.pantā.

LAPK 295. pants paredz trīs gadījumus, kad kompetentā iestāde izbeidz lēmuma par administratīvā soda uzlikšanu izpildi:

  • atcelts normatīvais akts, kas nosaka administratīvo atbildību;
  • persona, par kuru pieņemts lēmums, mirusi;
  • juridiskā persona, par kuru pieņemts lēmums, likvidēta un izslēgta no Uzņēmumu reģistra reģistriem.

Lēmuma izpildes kārtība par speciālo tiesību atņemšanu un tiesību atņemšanu ieņemt noteiktus amatus paredzēta LAPK divdesmit devītajā nodaļā. Šā likuma 309. pantā noteikts, ka lēmumu par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu izpilda, izdarot attiecīgu ierakstu transportlīdzekļu un transportlīdzekļu vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā un izņemot transportlīdzekļu vadītāja apliecību.

Ja transportlīdzekļa vadītājam atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, bet transportlīdzekļu vadītāja apliecība nav izņemta, transportlīdzekļa vadītājam ir pienākums 10 dienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas nodot nederīgo vadītāja apliecību Ceļu satiksmes drošības direkcijai, Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrai vai Valsts policijai.

Turklāt, izpildot lēmumu par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu, izņem visu transportlīdzekļu kategoriju vadītāja apliecības, izņemot velosipēda vadītāja apliecību.

Respektīvi, LAPK nav paredzēta iespēja ātrāk atgūt atņemtās transportlīdzekļa vadītāja tiesības pat tad, ja tās nepieciešamas darba veikšanai. Transportlīdzekļu un transportlīdzekļu vadītāju valsts reģistrā izdarītais ieraksts ātrāk par noteikto termiņu, šajā gadījumā 6 mēnešiem, netiks dzēsts.

Vienlaikus iesakām laikus ieplānot atņemto tiesību atjaunošanu. Beidzoties 6 mēnešu termiņam, tās vienkārši tāpat neatdos. Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 103 “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība 39.1 punktu, ja personai ceļu satiksmi reglamentējošajos tiesību aktos noteiktajā kārtībā noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai ja personai ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz laiku līdz vienam gadam, persona, lai atjaunotu vadītāja tiesības, nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu vienā no CSDD nodaļām, kurā to pieņem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas