E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17796
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Dzīvesvieta jādeklarē mēneša laikā, kopš bērns pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2019
Eleonora

Labdien! Ir jautājums par jaundzimušo. Abi vecāki ir deklarēti Saldus novadā, bet, iespējams, līdz mazuļa dzimšanai dzīvesvieta būs jāmaina (no Saldus jāpārvācas uz Liepāju). Ja bērns dzims Liepājas slimnīcā, kā būs ar viņa reģistrēšanu? Kurā novadā bērns būs jāreģistrē un jādeklarē?

A
atbild:
10. septembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Adrese, kura norādīta dzimšanas reģistra ierakstā, reģistrējot bērna dzimšanu, uzskatāma par deklarēto dzīvesvietu, ja vienlaikus ar dzimšanas reģistrācijas faktu ir noteikts bērna tiesiskais statuss.

Ja dzīvesvieta dzimšanas reģistra ieraksta izdarīšanas brīdī nav zināma un netiek deklarēta, tad pēc bērna dzimšanas reģistrēšanas vienam no bērna vecākiem vai likumiskajam pārstāvim jāveic bērna dzīvesvietas deklarēšana.

Dzīvesvietas deklarēšana jāveic mēneša laikā, kopš bērns pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā. Tas ir obligāts pienākums, kuru visērtāk izpildīt, izmantojot e-pakalpojumu Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana. To var izdarīt arī klātienē attiecīgās pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, kurā atrodas deklarējamā dzīvesvietas adrese. Klātienes reģistrācija ir maksas pakalpojums, bet elektroniskā reģistrācija – bezmaksas pakalpojums.

Proti, mēneša laikā pēc bērna piedzimšanas Liepājas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļā jāpaziņo par bērna piedzimšanu un jāiesniedz reģistrācijai nepieciešamie dokumenti. Tajā bērnu reģistrēs dzimšanas reģistrā, piešķirs viņam personas kodu un izsniegs dzimšanas apliecību. Kā norādīts Liepājas pašvaldības administrācijas mājaslapā, jaundzimušo var reģistrēt:

  • klātienē Dzimtsarakstu nodaļā, Lielajā ielā 1a, nemaksājot par dzimšanas reģistrāciju;
  • svinīgi dzemdību nodaļā, vienojoties ar Dzimtsarakstu nodaļu (pakalpojuma maksa ir 15 eiro).

Tāpat iepriekš minētajā mājaslapā varat meklēt sīkāku informāciju par to, kurš var reģistrēt dzimšanas faktu un kādi dokumenti nepieciešami. Proti, paziņot par bērna piedzimšanu vecāki drīkst jebkurā dzimtsarakstu nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas.

Vienlaikus jānorāda, ka, piemēram, Liepājā vienreizējā bērna piedzimšanas pabalsta apmērs:

  • par vienu bērnu ir 200 eiro;
  • ja vienās dzemdībās dzimuši divi bērni – 300 eiro par katru bērnu;
  • ja vienās dzemdībās dzimuši trīs vai vairāk bērnu – 1450 eiro par katru bērnu.

Savukārt Saldū vienreizējais bērna piedzimšanas pabalsta apmērs ir 143,00 eiro par katru jaundzimušo bērnu.

Minēto pabalstu piešķir un izmaksā vienam no jaundzimušā bērna vecākiem vai personai, kura adoptējusi bērnu, vai personai, kura ar bāriņtiesas lēmumu iecelta par aizbildni bērnam līdz sešu mēnešu vecumam, ja šis pabalsts nav izmaksāts bērna vecākiem.

Piemēram, Rīgā un daudzās citās pašvaldībās, lai saņemtu vienreizējo pašvaldības pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu, vismaz vienam no bērna vecākiem ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas, kā arī jaundzimušajam no dzimšanas brīža pamata dzīvesvietai jābūt attiecīgajā pašvaldībā. Vienlaikus Liepājas pilsētas domes saistošajos noteikumos Nr. 27 “Par svētku pabalstiem” šāds nosacījums nepastāv. To 5. punkts nosaka: bērna piedzimšanas pabalstu piešķir, ja pabalsta pieprasītāja (viena vai abu vecāku, aizbildņa vai adoptētāja) un bērna deklarētā dzīvesvieta ir Liepājas pilsētā, proti, neparedzot noteiktu termiņu, cik ilgi pašvaldībā jābūt deklarētai dzīvesvietai vienam bērna vecākam vai abiem vecākiem.

Tomēr, tā kā plānojat līdz mazuļa nākšanai pasaulē pārvākties uz Liepāju, iesakām sazināties ar Liepājas pašvaldību un pastāstīt par savu situāciju, lai saņemtu precīzu informāciju, jo, piemēram, bērna deklarētā dzīvesvieta turpmākajos gados ietekmē arī pašvaldības bērnudārza izvēli.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas