E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17785
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Studijas un darba laiks – apmaksas nosacījumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2019
Vita

Strādāju pirmsskolas iestādē par skolotāja palīgu. No septembra sākšu mācīties LU nepilna laika klātienes studijās (1 diena nedēļā, 2,5 gadi), lai iegūtu pirmsskolas izglītības skolotāja kvalifikāciju. Vienlaikus strādāšu par pirmsskolas skolotāju.
Vai darba devējam ir jāapmaksā mana mācību diena?
Saskaņā ar Darba likuma 137. pantu “darbiniekiem, kuri, pamatojoties uz darba devēja rīkojumu, vienlaikus apgūst profesiju (amatu, arodu), darbā un mācībās pavadītais laiks ir saskaitāms kopā un uzskatāms par darba laiku”.

A
atbild:
03. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilde uz Jūsu jautājumu par mācību dienas apmaksu atbilstoši Darba likuma 137. panta otrajai daļai ir atkarīga no tā, vai studijas augstskolā tiek uzsāktas pēc personīgā lēmuma vai arī studēt konkrēto profesiju Jūs ar rīkojumu nosūta darba devējs.

Tātad apmaksāts mācību laiks darba laika uzskaitē ir tādā gadījumā, ja, pamatojoties uz darba devēja rīkojumu, darbinieks vienlaikus gan strādā, gan apgūst profesiju (amatu, arodu). Piemēram, dienā strādā 4 stundas un 4 stundas pavada mācībās.

Praksē visbiežāk darbinieks pats izvēlas iegūt augstāko izglītību, savukārt darba devējs tad var piekrist grozījumiem darba līgumā par nepilna darba laika noteikšanu. Ja rīkojums par darbinieka nosūtīšanu studēt nav izdots, tad darbā un mācībās pavadītais laiks nav saskaitāms kopā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas