E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17775
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
7
1
7

Adoptētā tiesības uzzināt, kas ir viņa bioloģiskie vecāki

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2019
Ilona

Labdien! Esmu adoptēta. Manā dzimšanas apliecībā norādītie dati atšķiras no adopcijas datiem, proti, ir nomainīts dzimšanas datums, kā arī vārds un uzvārds. Kur man jāvēršas, lai nomainītu dzimšanas datumu uz faktisko (dzimšanas apliecībā norādīto), un vai tas ir iespējams? Kur es varu vērsties, lai uzmeklētu savus bioloģiskos vecākus? Vai apliecībā ir minēti mātes dzimšanas dati, vārds un uzvārds? Iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
19. septembrī, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Pēc adopcijas var tikt mainīts vārds, uzvārds un tautība, bet Civillikuma 172. pantā ir skaidri noteikts, ka adoptējot nevar tikt mainīts dzimšanas datums. Tas nozīmē, ka likumā nav paredzēts nekas, lai vārdu un uzvārdu nomainītu uz pirmreizējo.

Ja esat pilngadīga, varat Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 6. panta 5. daļas kārtībā iepazīties ar visiem civilstāvokļa akta reģistru ierakstiem, kas uz Jums attiecas.

Ja esat nepilngadīga, atbilstoši šī paša panta otrajam teikumam varat piekļūt minētajai informācijai, kas saistīta ar adopciju, tikai ar adoptētāju piekrišanu.

Jums ir jāvēršas dzimtsarakstu nodaļā, kurā ir reģistrēts pēc adopcijas papildinātais dzimšanas reģistra ieraksts. Šādā veidā Jums ir tiesības iegūt informāciju, kas satur bioloģisko vecāku datus, ja tādi ir bijuši. Atbilstoši 6. panta 8. daļai personai ir tiesības pieprasīt un saņemt izziņu par citas personas civilstāvokļa akta reģistrācijas ierakstiem, ja tā pamato savu tiesisko ieinteresētību; par pamatojumu var kalpot iemesls, ka persona ir bioloģiskais vecāks.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas