E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17767
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Maksātnespējas process un laulāto kopmanta

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2019
Jasmina

Labdien! Man ir paņemti vairāki kredīti, kurus vairs nespēju nomaksāt. Vēlos iesākt maksātnespējas procesu. Kredītus ņēmu savām vajadzībām, un vīrs par tiem neko nezina. Bet viņam pieder dzīvokļi, kurus viņš nopirka, kad dzīvojām kopā. Tagad esam neoficiāli šķirti. Vai no viņa var piedzīt īpašumu, ja viņš nav iesaistīts manu aizdevumu ņemšanā un lietošanā un pat neko par to nezina?

A
atbild:
16. septembrī, 2019

Maksātnespējas likuma 137. panta 3. punkts nosaka: administrators pēc fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas un bankrota procedūras uzsākšanas apzina parādnieka mantu un saistības. Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 145. pantu administrators nodrošina parādnieka mantas pārdošanu bankrota procedūras laikā. Attiecīgi fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā ir pieļaujama tikai parādnieka mantas atsavināšana.

Tāpat vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Civillikuma 89. pantu viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet par abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā palīdzību, ir šo laulāto kopīga manta un šaubu gadījumā tiek pieņemts, ka manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Var secināt, ka maksātnespējas procesā kreditoru prasījumu segšanai tiek novirzīta visa parādnieka manta, proti, arī tā, kas ietilpst laulāto kopmantā. Līdz ar to gadījumā, ja ir konstatējams, ka maksātnespējīgajai personai ir tiesības uz kādu mantu, kas ir reģistrēta uz parādnieka laulātā vārda, administratoram ir pamats veikt darbības, kas vērstas uz laulāto kopmantas sadali nolūkā iegūtos līdzekļus novirzīt parādnieka kreditoru prasījumu segšanai. Atbilstoši Civillikuma 91. pantam, fakts, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Ja laulātais pierāda, ka konkrētā manta ir laulātā atsevišķa manta, maksātnespējas procesa laikā administratoram nav pamata veikt darbības, kas vērstas uz mantas atgūšanu no parādnieka laulātā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas