E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17753
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Mediācija sarežģītā laulības šķiršanas procesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2019
Liene

Labdien! Tiesā ir iesniegta šķiršanās prasība, vienpusēja aizbildniecība, kā arī joprojām darbojas aizsardzība pret vardarbību. Vīrs ļoti lūdz vismaz uz laiku apturēt procesu, piedāvājot iziet kopā meditāciju, un ļaut viņam pierādīt, ka ir labojies. Tiesas kancelejā norādīja, ka jāvēršas pie jurista, jo tiesas sastāvs esot atvaļinājumā un nav kam jautāt, kas darāms šajā sakarā. Kādi dokumenti iesniedzami tiesā, lai uz laiku apturētu šķiršanās procesu? Vai mediācija var būt pamats, lai uz laiku apturētu šķiršanās procedūru? Cik ilgu laiku mediācija var aizņemt? Cik seansu (vismaz apmēram) jāiziet? Kā var atcelt aizsardzību pret varmācību, un, ja atgadās kaut kas līdzīgs, vai ir iespējams iespējama tās atjaunošana? Vai vispār ir iespējams uz laiku apturēt šķiršanās procesu? 

A
atbild:
24. oktobrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Speciālais regulējums ir noteikts Civilprocesa likuma 29. nodaļā “Lietas par laulības neesamību vai šķiršanu” un Civilprocesa likuma 30.5 nodaļā “Pagaidu aizsardzība pret vardarbību”, kā arī šo jautājumu izšķiršanai ir piemērojamas Civillikuma vispārējās normas.

Pieteikuma iesniedzēja rakstveidā ir tiesīga atsaukt, t. i., atcelt, savu pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Normatīvais regulējums neparedz uz laiku apturēt šķiršanās procesu, bet gan atlikt lietas izskatīšanu nolūkā atjaunot laulāto kopdzīvi vai veicināt lietas mierīgu atrisinājumu. Mediācija, ko regulē Mediācijas likums, ir iespējama tikai tad, ja tam piekrīt abas puses, un tās ilgums ir atkarīgs no iesaistītajām pusēm. Normatīvais regulējums neliedz atkārtoti vērsties tiesā ar pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, arī tad, ja pieteikums bija atsaukts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas