E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17741
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Strādājoša pensionāra algai neapliekamo minimumu nepiemēro

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2019
Edijs

Sveiki! Esmu 2. grupas invalīds, saņemu gan invalidātes pensiju 128,06 eiro, gan darba algu 351 eiro (pēc nodokļiem). Ko nozīmē “neapliekamais minimums 230”, kas manā VID mājaslapas profilā uzrādās darba grāmatiņā?

A
atbild:
19. augustā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Algas nodokļa grāmatiņā ienākuma gūšanas vietā, kur iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, darba devējs piemēro Valsts ieņēmuma dienesta (VID) prognozēto mēneša neapliekamo minimumu vai arī paša nodokļa maksātāja norādīto neapliekamo minimumu.

Strādājošam invaliditātes pensijas saņēmējam (tāpat kā vecuma pensijas saņēmējam) algu apliek ar nodokļiem no pirmā eiro, proti, algai nav vispārējā neapliekamā minimuma.

Ja saņemat gan algota darba ienākumu, gan pensiju un algas nodokļa grāmatiņa ir iesniegta darbavietā, tad algai netiek piemērots VID prognozētais mēneša neapliekamais minimums.

Informācija, ka esat pensijas saņēmējs, arī tiek atspoguļota nodokļa grāmatiņā, šos datus VID saņem no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras.

Līdz ar to, ja tā ir invaliditātes pensija, ko saņemat, nodokļa grāmatiņā nevajadzētu būt šādam neapliekamajam minimumam – 230 eiro.

Citādi ir, ja maksājums par invaliditāti ir nevis pensija, bet gan pabalsts. Tad neapliekamo minimum piemēro arī algai.

Nodokļa grāmatiņā pats darbinieks var norādīt arī invaliditāti un grupu. Tādā gadījumā darba devējs piemēro atvieglojumu par invaliditāti; ja ir 2. grupa, atvieglojums ir 154 eiro mēnesī.

Jautājumi par ierakstiem algas nodokļa grāmatiņā savā individuālajā situācijā ir jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas ir gan klātienē, gan telefoniski, gan elektroniski. Piemēram, varat uzdot jautājumu EDS sadaļā “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas