E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17738
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Kā sadala kopīpašumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2019
Juris

Man pieder 3/4 īpašuma. Vēlos izbeigt kopīpašumu. Tika veikta 1/4 novērtēšana. Tās īpašnieks vērtējuma summai nepiekrīt. Kāds būs tiesas spriedums, un kādas ir iespējas?

A
atbild:
22. augustā, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Civillikuma 1074. pantā noteikts: “Nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu.” Pieņemot, ka šeit nodibināšanas noteikumi nav pretrunā ar kopīpašuma izbeigšanu, pastāv iespēja dalīt kopīpašumu arī tiesā.

Tiesa vērtēs kopīpašuma izbeigšanu atbilstoši Civillikuma 1075. pantam un 5. pantam. Vērtējot faktiskos apstākļus atbilstoši šīm tiesību normām, tiesa

  • vai nu piespriež katram no kopīpašniekiem reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, viena daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai,
  • vai atdod visu lietu vienam kopīpašniekam, ar pienākumu samaksāt pārējiem viņu daļas naudā,
  • vai pārdod kopīpašumu, sadalot ieņemto naudu kopīpašnieku starpā,
  • vai izšķir jautājumu ar lozi.

Pēc aprakstītās situācijas nevar pat pirmšķietami (prima facie) pateikt, kāds varētu būs tiesas spriedums tiesvedības gadījumā un kurš no šiem modeļiem ir piemērotāks Jūsu kopīpašuma sadalīšanai. Tiesai ir pienākums noteikt taisnīgāko no minētajiem kopīpašuma sadales veidiem. Tas nozīmē, ka puses nevar pieprasīt kopīpašuma sadalīšanu kādā noteiktā veidā, ja tas ir pretrunā ar taisnīgumu, tomēr, spriežot tiesu, tiek ņemtas vērā visu kopīpašnieku vēlmes.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas