E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17730
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Policija neatklāj izsludināto personu meklēšanas taktiku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2019
Armands

Labdien! Vēlējos jautāt – ja persona ir policijas meklēšanā probācijas dienesta neapmeklēšanas dēļ, vai tā tiek aizturēta, ierodoties valsts vēstniecībā, lai atjaunotu pasi?

A
atbild:
21. augustā, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Probācijas uzraudzība Krimināllikuma izpratnē ir papildsods, ko piemēro pie tādiem pamatsodiem kā brīvības atņemšana, naudas sods vai piespiedu darbs.

Ja persona neierodas Valsts probācijas dienestā (VPD), sākumā VPD personai sūta uzaicinājumu ierasties struktūrvienībā un sniegt paskaidrojumu. Ja persona uzaicinājumā norādītajā laikā tik un tā neierodas VPD, dienests nosūta brīdinājumu. Savukārt, ja persona neierodas arī brīdinājumā norādītajā laikā un neinformē VPD par attaisnojošiem neierašanās iemesliem, dienests 15 darbdienu laikā pēc brīdinājumā norādītā ierašanās datuma sagatavo un iesniedz tiesā iesniegumu par spriedumā noteiktā soda izpildīšanu.

Neizciestā papildsoda laiku tiesa rēķina šādi: divas probācijas uzraudzības dienas kā viena brīvības atņemšanas diena.

Kas notiek, ja persona, kura atrodas policijas meklēšanā, ierodas vēstniecībā, lai veiktu pases maiņu? Kā iepriekš LV portālam skaidroja Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), rīcība šādos gadījumos ir noteikta PMLP iekšējos noteikumos, kas ir domāti dienesta vajadzībām, tāpēc nevar sniegt plašāku komentāru.

“Ja persona tiek izsludināta meklēšanā, tā tiek meklēta atbilstoši likumā noteiktai kārtībai, arī atbilstoši konkrētai meklēšanas taktikai un metodikai,” skaidro Valsts policija (VP). Arī VP atturas no uzdotā jautājuma detalizētākas komentēšanas, lai neatklātu policijas metodiku šādos gadījumos.

Kriminālprocesa likuma (KPL) 265. panta trešajā daļā norādīts: “Ja ir acīmredzama personas saistība ar izdarītu noziedzīgu nodarījumu, par kuru var piemērot brīvības atņemšanas sodu, un šī persona atrodas noziedzīga nodarījuma izdarīšanas vietā vai bēg no tās vai ir izsludināta personas meklēšana par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, to var aizturēt jebkurš un nekavējoties nodot tuvākajam policijas darbiniekam.”

Tāpat likuma “Par policiju” 12. panta 13. punktā paredzēts, ka policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības veikt to personu uzskaiti, kuras izdarījušas noziedzīgus nodarījumus un administratīvos pārkāpumus vai kuru meklēšana ir izsludināta, kā arī veikt uzskaiti par tiem priekšmetiem un faktiem, kuri nepieciešami policijas uzdevumu pildīšanai.

Tāpat varam norādīt, ka LV portālam kāds lasītājs ir jautājis, vai personai var rasties problēmas lidostā, atgriežoties no ārzemēm, ja persona nav izcietusi pirms gada piespriesto administratīvo arestu. Uz to VP iepriekš atbildējusi, ka attiecīgās valsts robežsardze sistēmā var redzēt, ka persona atrodas meklēšanā, līdz ar to tā var tikt aizturēta lidostā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas