E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17729
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja piesprādzējies nebija tikai pasažieris, autovadītājam soda punktus nepiešķir

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2019
Artis

Policists izrakstīja brīdinājumu par aizmugurē nepiesprādzētu pasažieri. Es (šoferis) biju piesprādzējies. No CSDD atnāca ziņa, ka man piešķirts 1 soda punkts. Par nepiesprādzētu pasažieri šoferim taču netiek dots soda punkts, vai ne?

A
atbild:
21. augustā, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.4 panta otrā daļa par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu vai aizsprādzētas aizsargķiveres nelietošanu, kā arī tāda pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies vai kuram galvā nav aizsprādzētas aizsargķiveres, paredz brīdinājuma izteikšanu vai naudas soda uzlikšanu transportlīdzekļa vadītājam 30–70 eiro.

Jānorāda, ka LAPK 149.23 pants paredz: arī pasažierim par viņam noteikto pienākumu pārkāpšanu var izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu 15 eiro apmērā.

Vienlaikus Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 551 “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” 1. pielikuma 2. punkts nosaka – par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu vai aizsprādzētas aizsargķiveres nelietošanu, kā arī tāda pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies vai kuram galvā nav aizsprādzētas aizsargķiveres, pārkāpumu uzskaites punktu skaits ir 0 vai 1.

Taču zem minētā pielikuma piezīmēs sīkāk ir paskaidrots, ka 1 pārkāpumu uzskaites punktu transportlīdzekļa vadītājam piešķir, ja iepriekš minēto pienākumu nav izpildījis transportlīdzekļa vadītājs. Proti, ja transportlīdzekļa vadītājs ir piesprādzējies ar drošības jostu vai aizsprādzējis aizsargķiveri, bet minēto pienākumu nav izpildījis pasažieris, transportlīdzekļa vadītājam pārkāpumu uzskaites punktus nepiešķir.

LAPK paredz, ka persona, pret kuru pieņemts lēmums, to var pārsūdzēt augstākā iestādē, savukārt, ja augstākas iestādes nav, lēmumu var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā.

Saskaņā ar LAPK 238.1 pantu augstāka iestāde ir tās iestādes augstāka amatpersona, kuras kompetencē ir administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšana.

Pārsūdzot lēmumu par administratīvā soda piemērošanu, jānorāda, kā izpaudusies lēmuma nepareizība. Savukārt attiecīgajā lietā pieņemto lēmumu var pārsūdzēt gan augstākā iestādē, gan rajona (pilsētas) tiesā 10 darba dienu laikā no pilna lēmuma paziņošanas dienas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 51 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas