E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17721
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Vai var piedzīt senu uzturlīdzekļu parādu no parādnieka iegādātā īpašuma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2019
Ināra

Vai personai, kurai ir uzturlīdzekļu parāds, var atsavināt nesen iegādātu vienīgo dzīvokli? Vai var tikt dzēsts uzturlīdzekļu parāds nemaksātājam, ja personai, kurai būtu jāsaņem uzturlīdzekļi, jau ir 27 gadi?

A
atbild:
12. augustā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Civilprocesa likuma 546. panta pirmā daļa paredz, ka izpildu dokumentu var iesniegt piespiedu izpildei 10 gadu laikā no tiesas vai tiesneša nolēmuma spēkā stāšanās dienas, ja likumā nav noteikti citi noilguma termiņi. Savukārt šī panta otrā daļa nosaka: ja pēc tiesas sprieduma tiek piedzīti periodiski maksājumi (piemēram, uzturlīdzekļi), izpildu dokuments saglabā savu spēku visu periodu, uz kuru piespriesti maksājumi, bet 10 gadu termiņa tecējums, kas paredzēts šā panta pirmajā daļā, sākas no katra maksājuma izbeigšanās dienas.

Parādniekam ir jāpatur prātā, ka minētais desmit gadu termiņš attiecas tikai uz piedzinēja tiesībām uzsākt parāda piedziņu. Tas nozīmē, ka šādā gadījumā vecāks vai bērna aizbildnis, kura labā tika piedzīti uzturlīdzekļi bērna uzturam, var iesniegt piespiedu izpildei izpildu dokumentu 10 gadu laikā pēc tiesas sprieduma spēkā stāšanās dienas vai arī, ja tie ir periodiski maksājumi, izpildu dokuments saglabā savu spēku visu periodu, uz kuru piespriesti maksājumi, bet 10 gadu termiņa tecējums, kas paredzēts šā panta pirmajā daļā, sākās no katra maksājuma izbeigšanās dienas. No minētā izriet: ja persona vēlas iesniegt izpildu dokumentu tiesu izpildītājam piespiedu piedziņai, tad tai ir jārēķinās ar konkrētu termiņu, savukārt, kad tas izdarīts, lietas izpildei vairs nav noilguma.

Tātad, lai saprastu lietas apstākļus, ir jāzina, kad stājās spēkā tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu, kad bija jāveic pēdējais periodiskais uzturlīdzekļu maksājums un kad piedzinējs ir vērsies pie zvērināta tiesu izpildītāja, lai uzsāktu parāda piedziņu.

Jautājumā minētā situācija ir iespējama, ja uzturlīdzekļu parāda piespiedu piedziņa ir uzsākta likumā noteiktajā termiņā. Tādā gadījumā uzturlīdzekļu parādam nav noilguma un tas tiks piedzīts visa mūža garumā, tiklīdz tas būs iespējams. Piemēram, ja parādniekam nav oficiālu ienākumu, parādu piedzīs, tiklīdz persona kļūs par īpašnieku nekustamajam īpašumam mantojuma vai pirkuma rezultātā.

Iespējams, noderīgu informāciju gūsiet LV portāla skaidrojumā par parādnieka tiesībām un pienākumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas