E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17719
Lasīšanai: 3 minūtes

Priekšlikumi normatīvā regulējuma grozījumiem jāizsaka likumdevējam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2019
Toms

Labdien! Vēlējos noskaidrot, kāpēc darba samaksu par atvaļinājuma laiku pēc noklusējuma izmaksā pirms atvaļinājuma datuma – Darba likuma 19. nodaļas 69. pants: “(4) Darba samaksu par atvaļinājuma laiku un līdz atvaļinājumam nostrādāto laiku izmaksā ne vēlāk kā vienu dienu pirms atvaļinājuma.” Vai tad pēc loģikas šo naudu nevajadzētu izmaksāt parastajā algas dienā (ar iespēju norādīt, ka darbinieks vēlas naudu saņemt pirms atvaļinājuma vai citā dienā)?
Uzskatu, ka šis neapzināti rada spriedzi darba ņēmējiem Latvijā un palielina budžeta plānošanas grūtības darba devējam.

A
atbild:
04. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesību normas daļa (Darba likuma 69. panta ceturtā daļa), kas noteic, ka samaksu par atvaļinājuma laiku un darba samaksu par laiku, kas nostrādāts līdz atvaļinājumam, izmaksā ne vēlāk kā vienu dienu pirms atvaļinājuma, šādā redakcijā ir spēkā no Darba likuma pieņemšanas brīža 20.06.2001. un stājās spēkā ar 01.01.2012. Noskaidrot tā laika likumdevēja gribu ir apgrūtinoši, jo Saeimas sēdes stenogrammā par konkrētā panta regulējuma debatēm nav pieejama informācija, savukārt atbildīgās Saeimas komisijas – Sociālo un darba lietu komisijas – sēžu protokoli, kurā minētais likumprojekts ir skatīts, nav digitalizēti.

Tādējādi Jūsu jautājums drīzāk ir uztverams kā ierosinājums normatīvā regulējuma izmaiņām, jo tas nav saistīts ar tiesību normas piemērošanu. Un Jums var ieteikt vērsties pie likumdevēja.

Jāpiebilst, ka darba samaksu darba devējs izmaksā nevis pēc “noklusējuma”, bet gan atbilstoši Darba likuma 69. pantā noteiktajam. Turklāt normatīvais regulējums (150. pants – atvaļinājuma piešķiršanas kārtība) paredz, ka ikgadējo atvaļinājumu piešķir pēc pušu vienošanās vai pēc iepriekš sastādīta grafika. Tādējādi, piemēram, nosakot uzņēmumā kārtību atvaļinājuma savlaicīgai plānošanai, var būtiski samazināt budžeta plānošanas riskus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas