E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17696
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
4
1
4

No ārvalstīm saņemtam mantojumam nodokļa nav

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2019
Armands

Lūdzu, precizējiet savu 2017. gada 1. augustā sniegto atbildi uz jautājumu: “Kādi nodokļi ir jāmaksā no mantojuma (nauda), kas nāk no ārvalstīm (manā gadījumā no Austrālijas)?” Vai vēl joprojām ir tāpat: “Latvijā mantojumam nodokļa nav. Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pants nosaka: ar nodokli neapliek mantojuma rezultātā gūto ienākumu, izņemot autoratlīdzību (honorāru), kuru izmaksā autortiesību mantiniekiem. Ja mantotā naudas summa pārsniedz 4000 eiro, saņēmējam Valsts ieņēmumu dienestā nākamajā gadā jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, norādot mantoto summu kā ar nodokli neapliekamo ienākumu.” Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
27. augustā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa informē: “Mantojuma rezultātā gūtais ienākums nav ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekams ienākums. Minētais atbrīvojums piemērojams arī no ārvalsts saņemtam mantojumam.”

Pirms diviem gadiem LV portāla atbildē pieminētā neapliekamā ienākuma (tāds ir arī mantota nauda) deklarēšanas sliekšņa summa ir mainījusies. Šogad ar grozījumiem likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” no 4000 eiro uz 10 000 eiro gadā ir palielināta kopējā neapliekamo ienākumu summa, kuru pārsniedzot rodas pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju un deklarēt ar nodokli neapliekamos ienākumus. Tas nozīmē, ka gada ienākumu deklarāciju par 2019. gadu un turpmākajiem gadiem ir pienākums iesniegt, ja kopējā gadā saņemto ar nodokli neapliekamo ienākumu summa pārsniedz 10 000 eiro.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas