E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17689
Lasīšanai: 3 minūtes

Individuālā situācijā par vecāku pabalstiem jāuzzina VSAA

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2019
Kristina

Labdien! Lūdzu, paskaidrojiet, kā tiek aprēķināts maternitātes un vecāku pabalsts un kuri mēneši tiek ņemti vērā šo pabalstu aprēķinā, ja: otrs bērns piedzimst līdz pirmā bērna 2 gadu vecumam (starpība starp dzimšanas dienām – 1 gads un 9 mēneši); otrā bērna kopšanas atvaļinājums seko pēc pirmā bērna kopšanas atvaļinājuma; kamēr atrados pirmā bērna kopšanas atvaļinājumā, darba devējs prettiesiski atbrīvoja mani no darba attiecībām, kad pirmajam bērnam bija 6 mēneši; darba attiecības tika atjaunotas īsu brīdi pirms otrā bērna kopšanas atvaļinājuma sākuma (pāris nedēļu pirms B lapas), pirmajam bērnam ir 1 gads un 5 mēneši; līdz ar to ir zaudēts darba attiecību statuss uz 11 mēnešiem, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā.

A
atbild:
05. septembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Normatīvajos aktos ir speciāls regulējums pabalstu aprēķināšanai situācijā, ja nākamais bērns piedzimst, kad iepriekšējam vēl nav divu gadiņu.

Pabalstus aprēķina, pamatojoties uz vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, neņemot vērā pēdējos trīs mēnešus.

Maternitātes pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Ja visā 12 mēnešu periodā iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ, tad vidējo iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai rēķina līdzīgi.

Ja nākamais bērns piedzimst, kad iepriekšējam vēl nav divu gadiņu, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā – kāds tiek aprēķināts no jauna vai kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, ņemot vērā, kādu izvēlas vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu.

Tiesības uz pabalstiem nosaka, tos aprēķina un piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētiem personas datiem. Tāpēc informācija par prognozējamiem pabalstiem jālūdz VSAA. Saziņai var lietot e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Vecākiem ir tiesības pieprasīt VSAA sniegt uzziņu par savām tiesībām un prognozējamo pabalstu apmēru. Administratīvā procesa likuma 98. pants privātpersonai paredz tiesības saņemt uzziņu par savām tiesībām konkrētā situācijā. Par uzziņu nav jāmaksā.

Lai saņemtu šādu uzziņu, jāiesniedz rakstisks iesniegums. Kā tas izdarāms, varat uzzināt VSAA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas