E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17652
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Sociālo pabalstu pārskaitīšanu likumā paredzēts noteikt Latvijas banku kontā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2019
Aiva

Atbildē Nr. 17634 norādīts, ka “valsts sociālie pabalsti ir izmaksājami, ieskaitot tos personas kontā Latvijas kredītiestādē vai PNS kontā”. Vai varat paskaidrot, ar kādiem tiesību aktiem ir pamatota šī atbilde, jo ne Valsts sociālo pabalstu likums, ne tam pakārtotās tiesību normas nenoteic, ka kontam jābūt reģistrētām Latvijas kredītiestādē vai PNS. Kāpēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras darbiniece (personas dati aizklāti atbilstoši Personas datu aizsardzības likumam) lobē Latvijas kredītiestādes?

A
atbild:
05. augustā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Suraka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Jūs iepriekš uzdotajā jautājumā norādījāt, ka dzīvojat Latvijā un vēlaties visus ar bērnu saistītos pabalstus skaitīt uz ārzemju kontu, un interesējāties, vai tas tiks atļauts.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciāliste sniedza atbildi, paskaidrojot arī izņēmuma gadījumus, kad pabalsti var tikt ieskaitīti pabalsta saņēmēja kredītiestādes kontā citā valstī – ja pabalsti ir piešķirti saskaņā ar starpvalstu līgumiem vai ES regulas Nr. 883/2004 nosacījumiem.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra papildus iepriekš sniegtajam skaidrojumam informē, ka juridiskās skaidrības nodrošināšanai ir izstrādāts likumprojekts “Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā” (VSS ir izsludināti 20.06.2019. (VSS-572)), kas iekļauj arī normu par pabalstu izmaksu, paredzot pabalstu pārskaitīt pabalsta saņēmēja Latvijas Republikas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontā. Vienlaikus norma paredz, ka gadījumos, kad pabalsti piešķirti saskaņā ar Latvijas noslēgtu starpvalstu līgumu sociālās drošības jomā vai saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa regulu (EK) Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu, naudas summa var tikt pārskaitīta uz pabalsta saņēmēja kredītiestādes kontu attiecīgajā līgumvalstī vai Eiropas Savienības dalībvalstī, Šveices Konfederācijā un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas