E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17642
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai iespējama apcietinājuma piemērošana aizdomās turētā prombūtnē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2019
Olegs

Vai izmeklēšanas tiesnesis var lemt par drošības līdzekļa – apcietinājuma – piemērošanu aizdomās turētā prombūtnē? Ja var, kādos gadījumos?

A
atbild:
03. septembrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Armands Smans, zvērināta advokāta palīgs
Linda Ņikona
LV portāls

Par apcietinājuma piemērošanu pirmstiesas procesā un līdz iztiesāšanas uzsākšanai pirmās instances tiesā lemj izmeklēšanas tiesnesis, izskatot procesa virzītāja, bet līdz iztiesāšanas uzsākšanai – prokurora ierosinājumu, uzklausot attiecīgās personas viedokli, izskatot lietas materiālus un izvērtējot apcietināšanas iemeslus un pamatu.

Vienlaikus no Kriminālprocesa likuma 274. panta otrās daļas (otrais teikums) un minētā panta trešās daļas izriet, ka ierosinājumu drīkst izskatīt bez tās personas klātbūtnes, par kuras apcietināšanu tiek lemts, ja saskaņā ar ārsta atzinumu tās piedalīšanās nav pieļaujama un ja attiecīgajā procesuālajā darbībā piedalās personas aizstāvis. Tāpat, ja ierosinājuma iesniedzējs var pierādīt, ka attiecīgā persona izvairās vai slēpjas no izmeklēšanas un kriminālvajāšanas vai ja persona ir aizturēta vai apcietināta ārvalstī, jautājumu var izlemt tās prombūtnē. Juridiskās palīdzības sniegšanai uzaicinātā aizstāvja piedalīšanās ir obligāta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas