E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17623
Lasīšanai: 4 minūtes

Fiziskās personas maksātnespējas procesā parādnieks nespēj, nevis negrib segt saistības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2019
Elīna

Labdien! Interesē maksātnespējas process. Ir vairāki kredīti nebanku kredītiestādēs. Cik ilgam termiņam ir jāpaiet no pēdējā kredīta saņemšanas, lai būtu iespēja kārtot maksātnespējas procesu? Un kā šo procesu ietekmē fakts, ka kreditora jautājumā par ienākumu lielumu ir bijuši norādīti lielāki ienākumi, nekā tiek saņemti bankas kontā? Vai kāds var apliecināt, ka summas starpība ir saņemta skaidrā naudā?

A
atbild:
12. augustā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Ar fiziskās personas maksātnespējas procesa vispārīgajiem noteikumiem var iepazīties Maksātnespējas likuma XXIV nodaļā. Proti, fiziskās personas maksātnespējas procesu pasludina, ja:

  • fiziskā persona pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijusi Latvijas Republikas nodokļu maksātājs likuma Par nodokļiem un nodevām 1. panta 4. punkta izpratnē;
  • fiziskā persona nav individuālais komersants – pretējā gadījumā, īstenojot fiziskās personas maksātnespējas procesu, saskaņā ar Maksātnespējas likuma noteikumiem vispirms jāīsteno juridiskās personas maksātnespējas process;
  • veikta fiziskās personas maksātnespējas procesa depozīta iemaksa divu minimālo mēnešalgu apmērā;
  • pastāv vismaz viena no šādām maksātnespējas pazīmēm – nav iespēju nokārtot iestājušās parādsaistības, kuras kopā pārsniedz 5000 eiro, vai gada laikā nebūs iespējams nokārtot parādsaistības, kuras kopā pārsniedz 10 000 eiro;
  • personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kas pārsniedz 5000 eiro, no kurām vismaz vienas parādsaistības pamatā ir neizpildīta blakus saistība vai solidāra saistība starp parādnieku un laulāto vai personu, kurai ar parādnieku ir radniecība vai svainība līdz otrajai pakāpei (ģimenes maksātnespējas process).

Fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma (turpmāk tekstā – pieteikums) iesniegšanas un izskatīšanas kārtību regulē Civilprocesa likums. Proti, pieteikums iesniedzams tiesā pēc parādnieka deklarētās dzīvesvietas, kas viņam bija reģistrēta trīs mēnešus pirms pieteikuma iesniegšanas tiesā, bet, ja tādas nav, – pēc faktiskās dzīvesvietas.

Tāpat tiesas kompetencē ir pieteikuma izskatīšana un maksātnespējas procesa pasludināšana vai arī pieteikuma noraidīšana. Pieteikuma izskatīšanu likumdevējs ir paredzējis īsos termiņos – lietu tiesa izskata septiņu dienu laikā no tās ierosināšanas dienas. Tiesa pieteikumu izskata rakstveida procesā, izņemot gadījumu, kad tā uzskata par nepieciešamu lietu izskatīt tiesas sēdē.

Kritēriji fiziskās personas maksātnespējas procesā ir vairāki, piemēram, parādnieka nespēja, nevis negribēšana segt savas saistības, parādnieka pienākums gūt ienākumus visa procesa laikā pēc savām iespējām, parādnieka labticība un godaprāts.

Proti, konkrēts termiņš, kādam jāpaiet no pēdējās reizes, kad persona ir ņēmusi kredītu, netiek definēts. Vienlaikus tiesu prakse liecina, ka gadījumos, kad persona, katru mēnesi saņemot vienādu darba samaksu, uzņemas saistības, bet, nepalielinoties ienākumiem, uzņemas vēl citas saistības, parādnieka rīcība tiek vērtēta kā negodprātīga izturēšanās pret savu finansiālo situāciju.

Vairāk par fiziskās personas maksātnespējas procesu var lasīt LV portāla publikācijās:

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas