E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17617
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Laulība nav šķērslis piedzīt uzturlīdzekļus bērnam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2019
Tatjana

Sveiki! Šobrīd jau pilnus septiņus mēnešus nedzīvoju kopā ar savu vīru (laulība reģistrēta oficiāli), lēmums bija manis pieņemts, iemesls – alkohola atkarība. Ir kopīgs nepilngadīgs bērns. Laulība vēl nav šķirta. Maija sākumā tikāmies pie notāra, biju sagatavojusi vienošanos par laulības šķiršanu un uzturlīdzekļiem, vīrs atteicās dokumentus parakstīt. Kopš esmu aizgājusi, viņš ar uzturlīdzekļiem bērnam nav palīdzējis ne centa (nav apstākļu, lai šo pienākumu nepildītu, vīrietis ir darbspējīgs, ar pietiekami lieliem ienākumiem). Ņemot vērā notiekošā apstākļus, secinu, ka šķiršanās netiks panākta miermīlīgā ceļā un aizņems zināmu laiku. Kā man šajā situācijā rīkoties ar uzturlīdzekļiem, ja apzinos, ka brīvprātīgi tos vīrs nemaksās un ka šķiršanās nebūs ātra. Vai šobrīd varu pieteikt uzturlīdzekļu minimumu UGF un pēc tam šķiršanās procesa laikā cīnīties par adekvātu uzturlīdzekļu summu? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
03. septembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Laulība nevar un nedrīkst būt šķērslis bērna tiesībām saņemt uzturlīdzekļus no vecākiem. Tāpēc situācijā, kad bērna tēvs nenodrošina bērna uzturam uzturlīdzekļus vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā un strīds par uzturlīdzekļiem līdz šim nav risināts (nav nedz tiesas sprieduma, nedz vienošanās notariāla akta formā par regulāriem uzturlīdzekļu maksājumiem), mātei, kuras ikdienas aizgādībā atrodas bērns, ir jāvēršas ar iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā.

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami. Saņemot iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, fonda administrācija pati pārbaudīs informāciju valsts reģistros un sazināsies ar vecāku, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda (piemēram, bērns neatrodas iesniedzēja aprūpē).

Fonda administrācijas speciālisti izvērtēs, vai starp pusēm nepastāv strīds par bērna aizgādību un lieta ir piekritīga administratīvā procesa kārtībai. Ja vecākam, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nebūs pamatotu iebildumu, fonda administrācija sāks uzturlīdzekļu izmaksu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas