E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17597
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Parādsaistību noilgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2019
Vitauts

Vai pēc 10 gadiem tiesas ceļā drīkst pieprasīt atmaksāt parādu? Tiesā 2009. gada 6. janvārī tika izdots lēmums lietai par parāda piedziņu. Līdz šim brīdim nebija nekādu ziņu par parāda summu, netika saņemta neviena vēstule par lietas virzību, uzkrājās procenti. Šī gada 12. jūlijā sastādīts jauns tiesas lēmums. Kā rīkoties? Ir pagājuši vairāk nekā 10 gadi. Vai tiesas ceļā šis noilgums nedarbojas? Vai no manis vispār drīkst kaut ko piedzīt, ja saņemu minimālo algu? Man pašam nekādu īpašumu nav.

A
atbild:
25. jūlijā, 2019

Bez detalizētas iedziļināšanās lietas materiālos nav iespējams dot slēdzienu, kādēļ tiesas process (starplēmumu periods) ir bijis tik ilgs. Iespējams, lietas izskatīšana atjaunota uz jaunatklātu faktu pamata. Katrā ziņā par lietas izskatīšanas atjaunošanu (vai citiem apstākļiem, kas minēti lietā) Jums būtu jākonsultējas ar juristu vai advokātu.

Jums ir tiesības atsaukties uz Civillikuma 1895. pantu: “visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā”.

Tas nozīmē: pat ja tiesvedība ir atjaunota un tam ir bijis pamats, Jums ir tiesības atsaukties uz noilgumu, ja visu 10 gadu laikā no pirmā tiesas nolēmuma spēkā stāšanās attiecībā uz Jums nav veiktas vispār nekādas darbības, kas pārtrauktu noilgumu (t. i., tiesu izpildītāja sūtītas vēstules, brīdinājumi u. tml.).

Runājot par piedziņas vēršanu uz Jūsu darba samaksu, paskaidrojam, ka saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta 1. daļas 3) punktu pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – tiek piedzīti 30%, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas